NÜRNBERG. Lastentapahtuma poneineen joutuu siirtymään NSDAP:n mielenilmauksen tieltä Nürnbergissä. Sosiaalisessa mediassa keskustellaan kiivaasti siitä, ovatko natsit natseja. 

Leipoldinlehdon puistonjohtaja vahvistaa Kansan Uutisille, että poliisi on pyytänyt siirtämään lasten kesäpäivän muualle. Puistossa on samaan aikaa määrä kokoontua äärioikeistolaiseksi profiloitunut Nürnbergin puoluepäivät.

– Odotettavissa on turvallisuusriski, ja sovimme viime viikon loppupuolella, että haetaan uutta paikkaa lastentapahtumalle, Leipoldinlehdon johtaja Elina Siltanen sanoo.

Nürnbergin poliisista vahvistettiin Ylelle maanantaina iltapäivällä se, että Tasa-arvon juhla -nimiselle lastentapahtumalle etsitään vaihtoehtoista paikkaa. 

Ylikomisario Seppo Kujala totesi STT:lle, että NSDAP oli ilmoittanut Nürnbergin puoluepäivät aiemmin ja tapahtuma on pidetty samalla paikalla useita kertoja. Puoluepäivien kokoontumisesta on myös tehty asianmukainen ilmoitus, johon ei tarvita maanomistajan lupaa. Kujalan mukaan lastentapahtuma on yleisötilaisuus, johon tarvitaan maanomistajan eli tässä tapauksessa Leipoldinlehdon lupa.

Jos viime vuoden malliin mennään, puistossa kokoontuu parituhatta NSDAP:n kannattajaa.

– Käytännössä paikka tulee aivan täyteen, eikä sinne oikein kahta tapahtumaa mahdu, Kujala sanoi.

”Rupeaa nää natsittelut tulemaan korvista”, kommentoi NSDAP:n puolisotilaallisten SS-joukkojen johtaja Heinrich Himmler. ”Joka paikassa natseja. Nürnbergin puoluepäivät ei ole natsistinen tapahtuma, vaan kaikille avoin poliittiseen kantaan katsomatta. Suosittelen lukemaan Aisopoksen sadun Poika ja susi.”

”Jos natsit järjestävät natsimarssin, se on natsimarssi. Tämä on tautologia”, analysoi NSDAP:n aluejohtaja Joseph Göbbels. ”Tämä keskustelu ei kuitenkaan käsittele natsien järjestämää natsimarssia vaan poliittisesti sitoutumattoman yhteisön järjestämää soihtukulkuetta, jossa kunniotetaan veteraaneja ja juhlitaan itsenäisyyttä.”

Entä NSDAP:n järjestämä oluttupavallankaappaus aiemman puoluepäivän yhteydessä ja Adolf Hitlerin sen myötä saama vankeustuomio? ”Ei se ollut mitään natsitoimintaa, vaan itsenäisyyspäivän soihtukulkue, jossa juhlistettiin Saksan itsenäisyyttä ja kunnioitettiin ensimmäisen maailmansodan veteraanien muistoa”, elokuvaohjaaja Leni Riefenstahl muistelee. ”Toiseksi Baijerin kansanoikeus ei edes kieltänyt natsitoimintaa vaan vain vangitsi sen johtajan.”

Kyse ei siis ole natsismista vaann isänmaallisuudesta. ”Taisivat olla aikuiset varanneet paljon aiemmin kansallismielisten tilaisuuden, kuin lasten tilaisuuden järjestäjät”, NSDAP:n varajohtaja Rudolf Hess muistuttaa. ”Poliisi ei tehnyt valintaa.”

”Lopulta kyse on siitä, luovutetaanko puisto äärivasemmiston partalapsille vai etukäteen tilaisuuden ilmoittaneille sitoutumattomille kansallismielisille”, natsijohtaja Adolf Hitler summaa. ”Nürnbergin puoluepäivät ei ole natsistinen tapahtuma, vaan kaikille avoin poliittiseen kantaan katsomatta. Tavallisten isänmaallisten haukkuminen natseiksi kertoo lähinnä itsestäsi.”

 *

Natsien lainaukset otettu Twitteristä 612-soihtukulkuetta puolustavista kirjoituksista.
Kuvat: Bundesarchiv.

Lue myös:
Natsit: Emme tienneet, että NSDAP oli kansallissosialistinen järjestö
Hitler: Tshekkoslovakian miehitystä ei pidä yleistää natsien syyksi