Long Play -verkkolehti on julkaissut kuvakaappauksia palomiesten salaisesta Facebook-ryhmästä. Keskustelujen perusteella avoimen pyromaaninen kommentointi on ryhmässä yleistä, eivätkä moderaattorit ole puuttuneet kovin hanakasti keskusteluun.

”Tuli on jumala ja epäpuhtaus on sen uhri”, eräs ylipalomies kirjoittaa.

”Ei viitti kommentoida koska tässä maassa ei saa enää sanoa mielipidettään näistä jutuista”, toinen keskustelija vastaa.

Kun Iltalehti 25.9.2015 uutisoi vastaanottokeskukseen heitetystä polttopullosta, eräs palomies kommentoi: ”Olis pitänyt ite näyttää mallia.” Tapausta kommentoitiin ivallisesti.

”Olen kuullut huhuja, että tämmöinen ryhmä on, mutta en oikeastaan tiedä siitä”, pelastusylijohtaja Esko Sytkäri sanoo Facebook-ryhmästä Kolmannelle ulottuvuudelle. Hän ei halua kommentoida ryhmän keskusteluja, koska se vaatisi hänen mukaansa enemmän selvitystä. ”Meillä on virallinen nollatoleranssi pyromaniaan. En hyväksy tuhopolttamista missään muodossa enkä ole ainakaan tähän mennessä mistään saanut tietää, että se olisi palokuntaorganisaatiossa ongelma.”

Facebook-ryhmän keskustelua moderoi joukko palomiehiä eri puolilta maata. Huhtikuun loppuun asti heidän joukossaan oli myös nykyinen palotarkastaja Mikko Eld, joka aloitti keväällä tutkinnanjohtajan virassa valtakunnallisessa internetin palopuhetutkintaryhmässä. 28. huhtikuuta Eld kertoi eroavansa palomiesryhmän moderaattorin pestistä, koska pelkäsi ryhmän vuotavan.

”Tälläiset vuodot kuitenkin näyttää helvetin pahalle, jos matsku laitetaan julki. – – Koska työnkuvani on melko arka kaikenlaiselle enemmän ja vähemmän ikävälle julkisuudelle, niin en halua tämän vuodon jälkeen enää profiloitua tämän ryhmän ylläpitäjänä”, hän kirjoitti.

”Pitää kuitenkin muistaa, että myös palomiehillä on sananvapaus. Erityisesti kun toiminta tuossa ryhmässä tapahtuu kaikkien osalta vapaa-ajalla, eikä viran puolesta”, Eld kommentoi sähköpostitse Kolmannelle ulottuvuudelle.

Helsingin Sanomien haastattelema kokenut palomies arvioi tuhopolttomöyhääjiä olleen kymmenestä viiteentoista. Jotkin kirjoitukset olivat saaneet kymmeniä tykkäyksiä, mutta kaikkein typerimmillä oli vain yksi tai kaksi peukuttajaa, hän kuvailee.

”Palomiesten joukossa on varmasti pyromaaneja”, kommentoi HS:n tulitoimittaja Miia Loimu. Hän muistuttaa kuitenkin, että tästä ei pidä vetää liikaa johtopäätöksiä.

Pelastustoimi on jo puuttunut asiaan tiedotteellaan, jossa pelastusylijohtaja Sytkäri linjaa: ”Olemme jo ryhtyneet valmistelemaan uutta sosiaalisen median ohjetta, etteivät palomiesten pyromaaniset asenteet tulisi ilmi esimerkiksi Facebook-ryhmissä.”

Aiheesta ehkä lisää Long Play -verkkolehdessä.