Työmarkkinat ovat erittäin epätasa-arvoiset. Naiset tienaavat vähemmän. Kilpailukykysopimus on pidentänyt lähinnä naisten työaikaa. Siis naisten, jotka tässä ajassa muutenkin tekevät valtaosin matalapalkkaisia töitä.  Lähinnä naiset kärsivät Sipilän hallituksen työajanpidennysvaatimuksista. Lisäksi juuri naisvaltainen ala eli julkinen sektori, oli se, jonka lomarahoja leikattiin 30%. Miten tällainen on mahdollista, jos olemme tasa-arvoinen maa kuten jotkut väittävät? Kysyn miksi tämän annetaan tapahtua.

Naiset näkyvät ammattiyhdistysliikkeessä vastuullisissa asemissa ja voimakkaina toimijoina ja silti ei feministinen keskustelu ole saavuttanut ammattiyhdistysliikettä. Akateeminen kieli on vierasta ja termien sisältöä ei tunneta.

Voisiko Vasemmistonaisten uusi puhenainen ja uusi valtikka eli vasemmistonaisten toimikunta olla tuomassa työläisfeminismiä työväenliikkeeseen? Naiset ammattiyhdistysliikkeessä tarvitsevat erityistä tukea ja työväenliike tarvitsee feminismiä. Feministisen keskustelun ymmärrys siitä, että myös esimerkiksi yhteiskuntaluokalla tai etnisellä taustalla on merkitystä ihmisen selviytymiseen tai sosioekonomiseen asemaan olisi tärkeää käydä tarkemmin myös ammattiyhdistysliikkeessä.

Ajattelen, että työläisfeminismi olisi kuitenkin tärkeää tuoda ammattiyhdistysliikkeeseen, sillä feminismin pitää olla laajemmin myös työläisten edunvalvontaa ja työväenliikkeen asialistalla.

Rakkaudella Mira-Veera Auer

Kirjoittaja on PAMin valtuuston 2.varapuheenjohtaja