PAMin valtuusto piti historiallisen syyskokouksen 17.11.2020. Kokoustimme ensimmäistä kertaa etäyhteyksin niin, että kokousväki oli TEAMSin päässä. Henkilökuntaa ja muita seuraajia, kuten hallituksen jäseniä oli seuraamassa kokousta striimistä. Myös pääministeri Sanna Marin tuli vieraaksemme etäyhteyksin. Me valtuuston puheenjohtajat ja johtoryhmän jäsenet kokoonnuimme PAMin keskustoimistolla kameroiden edessä.
Valtuutetut ja pääministeri puhuivat vuorotellen meille isosta tv-ruudusta. Kaikkea sitä. Eipä olisi vuosi sitten tätä arvannut.
Kevätvaltuusto oli muutama kuukausi sitten syyskuussa, koska se jouduttiin siirtämään koronan tieltä, mutta saimme onneksi pidettyä sen livenä. Vaikka lähes kaikki sosiaalinen kanssakäyminen uupui kokouksesta, niin olivat molemmat kokoukset todella hyvähenkisiä. Joskin surullisia. Vaikka julkisuudessa ei PAMilaiset kohtalot saa niille mittasuhteille kuuluvaa huomiota, mitä tämä pandemia on aiheuttanut, niin on ne kohtalot, joita korona koskettaa aivan todellisia. Lomautuksia, irtisanomisia, surullisia tunnelmia.
Ilmastonmuutos puhutti jo kevätkokouksessa. PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen ilmoitti positiivisena yllätyksenä kokouksessa, että PAM on ehkä ensimmäinen hiilineutraali ammattiliitto koko maailmassa! Upea juttu! Onnea PAMille ja meille jäsenille. Kyllä on menty positiiviseen suuntaan ammattiyhdistysliikkeessä.
(https://www.pam.fi/uutiset/pamista-ensimmainen-hiilineutraali-ammattiliitto-2.html)
”Palvelualojen ammattiliitto PAM on tiettävästi ainakin Suomen, mutta ehkä koko maailmankin, ensimmäinen hiilineutraali ammattiliitto. PAMin hiilijalanjälki vuodelta 2019 on 536 tonnia hiilidioksidia, jonka PAM on nyt kompensoinut. Jatkossa liitto pyrkii määrätietoisesti pienentämään hiilijalanjälkeään.”
Etukäteen minua mietitytti, että mitenköhän saadaan reilu 50 ihmisen etäkokouksesta keskusteleva. Jos korona vie valtuustolta vuosiksi tai edes vuodeksi kunnon keskusteluyhteyden liiton johtoon ja ammattialojen yli niin on sillä väkisinkin vaikutusta koko liiton toimintaan.
Huoli hiljaisesta tai vaisusta kokouksesta laimeni 30 minuuttia ennen kokouksen alkua, kun valtuutettuja alkoi saapua linjoille. Puheensorina oli päättymätön kokouksen alkamiseen saakka, eikä se päättynyt kokouksessakaan.
Kokouksessa pidettiin kohtuullisen normaali määrä puheenvuoroja ja yleiskeskustelu oli joidenkin arvioiden mukaan jopa normaalia keskustelevampi. Ehkä se, ettei tarvitse puheenvuorojen välissä kavuta pönttöön piti keskustelua vireänä.
Oudolta tuntui kyllä itse kavuta pönttöön puhumaan tv-ruudussa oleville palluroille, kun oman puheenvuoron aika tuli. Me puheenjohtajathan ollaan aivan normaalisti valtuuston jäseniä ja itse ajattelen, ettei minua sinne varapuheenjohtajaksi koristepatsaaksi ole toivottu. Niinpä käytin taas puheenvuoroja, kun sellaisen aika mielestäni oli.
Puhuin pääministerille siitä huolestani, ettei työntekijöitä saa jättää kuuntelematta, kun tehdään työntekijöihin vaikuttavia (aivan oikein) rakenteellisia muutoksia ekologisen rakennemuutoksen saavuttamiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
Ilmastonmuutos kiihdyttää epävarmuutta työmarkkinoilla ja korona nopeuttaa muutostarpeita, joita työmarkkinoilla löytyy. Minun huoleni on, että pysyvätkö työntekijät mukana ja kuullaanko heitä riittävästi. En halua, että halpatyömarkkinat valtaavat yhä enemmän etenkin naisvaltaisia aloja.
Yleiskeskustelussa halusin nostaa esille huoleni vuokratyömarkkinoista ja siitä, ettei niitä ole vieläkään saatu kuriin. Kerroin hiukan omasta taannoisesta kokemuksestani vuokratyönvälitysfirmojen työhaastattelussa.
———
Olin hiljattain kolmen eri vuokratyöyrityksen työhaastattelussa. Jokainen niistä firmoista ilmoitti haastatteluissa käytäntöinään aivan avoimesti epäasiallisia ja vähintään kyseenalaisia käytäntöjä. Minulle ilmoitettiin suoraan, että tilaajayrityksellä on oikeus lyhentää työvuoroani, jonka olen ottanut vastaan esimerkiksi 7 tunnista kolmeen tuntiin, kunhan neljän tunnin palkka maksettaisiin minulle. Tämä on kuulema hyvin yleistä. Edes tätä kyseenalaistaessani haastattelussa, tilanne ei muuttunut. Kannattaa kuulemma muutenkin käyttää vähän pelisilmää, jotta jatkossakin olisi työvuoroja tarjolla.
Työntekijöille ei ilmeisesti nykyisin aina tarvitse maksaa edes palkkaa. Onhan siitä paljon puhuttu, että kohta tehdään ilmaiseksi töitä, mutta en tiennyt, että sellainen työmalli on jo täällä! Nimittäin eräs vuokrafirma ilmoitti, että mikäli työllistyn heille niin he paitsi kouluttavat tunnin palkatta minua skypessä niin myös tulen tekemään kaksi “harjoitteluvuoroa” kahdessa kaupassa ilman palkkaa.
Toki joustavat työntekijät saatetaan kuulema myös joskus palkita leffalipuilla.
Vuokratyöntekijöitä on jo 43 tuhatta. Määräaikaisia ja osa-aikaisia työntekijöitä satojatuhansia. Nollatuntisopimuksellakin työskentelee noin 100 000 ihmistä. Ja nämä on siis tilastot ajalta ennen koronaa.
Ilmastonmuutos ja korona vauhdittavat epävakautta maailmassa. Epidemiat, menetetyt sadot, ilmastopakolaisuus, poikkeukselliset sääolot pistävät yhteiskunnat sekaisin. Toimintaympäristö luo paineen, jossa pätkätyöläisyys uhkaa ihan jokaista meistä.
Meidän pitää varautua tähän kaikkeen jo nyt, pitää vaikuttaa lainsäädäntöön ja tehdä sopimuksia, joilla luodaan turvallista elämää PAMilaisille.
Kysyn, mitä voimme tehdä tälle vuokratyöongelmalle? Miten voimme puuttua selkeisiin rikkomuksiin ja epäasialliseen toimintaan, jonka tunnistamme vuokrafirmojen toiminnassa.
Miten voimme vaikuttaa työelämään niin, ettei se on pelkkää pätkää, osa-aikaisuutta ja harmia.
—————-
Valtuuston yleiskeskustelun pohjalta annettiin vielä julkilausuma ja sen voit lukea tästä (https://www.pam.fi/uutiset/palvelualojen-ammattiliiton-valtuuston-syyskokouksen-paatoslausuma-parempaa-tyoelamaa-luodaan-yhteistyolla.html).
—————–
Toivottavasti tuleva kevätkokous on sellainen, jossa pääsee näkemään oikeita ihmisiä digitaalisten sijaan. Mukavaa joulun odotusta kaikille.
Rakkaudella Mira-Veera