Miten järjestetään keväällä kuntavaalit, kun ei voi juurikaan tavata ihmisiä? Kansalaisten mahdollisuus tavoittaa poliitikkoja kasvotusten vaalien alla lienee pois pyyhitty toive ainakin kiihtyvän epidemian alueilla.
Mitä tämä tekee äänestysaktiivisuudelle? Olin itse ehdolla viime kuntavaaleissa ensimmäistä kertaa ja yksi tärkeimmistä tavoitteista kampanjatiimilläni oli yrittää tavoittaa niitä äänestäjiä, jotka ehkä tyypillisesti äänestävät vähemmän. Teimme arvion, että menemällä teltan kanssa usein ja paljon sellaisiin lähiöihin, joissa äänestysprosentti on matala voisimme ehkä tavoittaa näitä ihmisiä. Kasvokkain tapahtuva keskustelu on todella tärkeää.
Photo by Joakim Honkasalo on Unsplash
Kohtasin silloin tuntemattomia ihmisiä paljon. Se ei ollut minulle sinänsä uusi tilanne, sillä olin tehnyt vuosia kansalaisaktivismia, jossa järjestimme erilaisia tapahtumia mm. asunnottomien yön tukitapahtumaa, ravintolapäivää, ruokajakelua tai mielenosoitusta. Siinä oli kyse ihmisten kohtaamisesta.
Kuitenkin vaalikampanjoinnissa oli jotain erilaista, koska nyt pitikin vakuuttaa ihmiset, että juuri minä tulisin pysymään heidän rinnalla ja, että minä kuuntelisin heitä ja olisin riittävän luotettava heidän edustajakseen. Ensimmäisten kuntavaalieni ja katukampanjoinnin aikana tehtiin Suomessa uudistus, jolla siirrettiin perustoimeentulotuki kunnalta Kelaan ja kadulla kampanjoidessa sen vaikutusten näkeminen oli järisyttävää. Näin kuinka se aiheutti ahdinkoa. Kyyneliä oli paljon.
Suomalaiset pienituloiset ovat todella ahtaalla.
Viimeisinä kampanjointipäivinä kohtasin muutaman nuoren miehen, jotka olivat päättäneet, etteivät tule äänestämään. Toinen oli vihainen. Hänestä tuntui, ettei elämä anna mahdollisuuksia ja yhteiskunta potkii päähän.
Toinen totesi, ettei usko, että mikään muuttuu. Kuunteli kyllä hiljaa, kyynelet valuen, kun selitin, että on todellakin väliä sillä, että ketkä valtaa käyttävät.
Toiselta heistä sain vaalipäivänä mesessä viestin, että hän oli käynyt äänestämässä minua. Se oli suuri kunnia ja näiden ihmisten vuoksi jaksaa yrittää tehdä töitä politiikassa.
Tänä keväänä meillä on ollut hallitus, joka on pystynyt ottamaan myös pienituloiset huomioon päätöksissään.
Photo by Mark Claus on Unsplash
On ymmärretty, että yhteiskunta on ihmisiä varten, ei rahaa varten. On ymmärretty, ettei ole yhteiskuntaa ilman ihmisiä.
Vastikään tullut maskisuositus sisälsi myös määräyksen siitä, että kuntien pitää tarjota vähävaraisille ihmisille maskit. Se ja väliaikainen epidemiatuki toimeentulotukeen 75€ ovat sellaisia tekoja, joiden merkitystä ei kaikki ymmärrä. Ne ovat isoja ja tärkeitä päätöksiä ja osoittavat Vasemmistoliiton arvopohjaa.
Photo by Mika Baumeister on Unsplash
Se arvopohja on, kaikille, ei harvoille.
Rakkaudella Mira-Veera