graavilohiItse graavattu lohi on niin paljon parempaa ja helppo valmistaa, että siihen käytetty aika ja vaiva palkitsee ruhtinaallisesti. Vakuumissa suolattuna lillunut lohi on kaikkea muuta kuin tuoresuolattua, lähinnä se on suolakalaa. Jos kalaa jää tähteeksi, saa siitä pyöräytettyä kaupan valmiin voitaikinan avulla helposti lohipiirakan: täytteeksi keitettyä riisiä, munia, lohta ja tilliä.

Kilon filepalan voi jakaa kahteen tai kolmeen osaan ja maustaa ne eri tavoin. Peruskäsittely on yksinkertainen: nypi fileestä  ruodot, ripottele kiloa kohti fileen pintaan pari ruokalusikallista karkeaa merisuolaa ja pari teelusikallista sokeria. Aseta kala vadille ja peitä kelmulla. Anna suolaantua jääkaapissa 12-24 tuntia. Muut makuaineet edellä mainitun suolauksen lisäksi voit valita vaikkapa näistä:

Rosépippurilohi

1 rkl kämmenellä kevyesti rikottuja rosépippureita

 

Perinteinen tillillä ryyditetty graavilohi

1/2 ruukullista tilliä tai mieluiten kotimaista, pakastettua tilliä

hieman mustapippuria myllystä

Makuasia tietenkin, mutta kuivattu tilli antaa kalalle ikävän ruohoisen aromin.

 

Konjakkigraavilohi

Astettele kala tuorekelmun päälle. Valele kalan päälle 2 rkl konjakkia, lisää sen jälkeen suola ja sokeri kuten perussuolauksessa. Kääri kalapala kelmuun niin, että konjakki pysyy paketin sisällä.

 

Limegraavilohi

Hapan sitrusmehu hyydyttää kalan valkuaisaineet. Jos haluat kalasi graavina, käytä maustamiseen vain limen raastettu kuori: 1-2 hedelmän kuori hienoksi raastettuna kalan pintaan, mausta kala lisäksi 1 tl valkopippurilla.