Viime keväänä Suomessakin esitettiin Michael Mosleyn dokumentti ajoittaisen paastoamisen suotuisista terveysvaikutuksista. Dokumentti on nostanut Mosleyn ja Mimi Spencerin kirjan 5:2 dieetti – Syö, paastoa ja elä pidempään (suomentaneet Tuulikki Valta ja Jenna Yli-Knuuttila, WSOY, 2013) kirjakauppojen myyntilistojen kärkeen.

Kyse ei ole perinteisestä laidutuskuurista, vaan ruokavaliosta, joka vaikuttaa suotuisasti veren kolesteroli- ja sokeriarvoihin sekä IGF-1 kasvuhormonitasoon. Seurauksena on pienempi riski sairastua diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin sekä muistisairauksiin. IGF-1 kasvuhormonin oletetaan olevan yksi ikääntymisen taustatekijöistä. Omassa suvussani riittää näitä perinnöllisiä kansantauteja, joten pakkohan tätä oli ryhtyä kokeilemaan!

5:2 toimii yksinkertaisesti: kahtena päivänä viikossa energiansaanti rajoitetaan naisilla 500 kilokaloriin ja miehillä 600 kilokaloriin. Muina päivinä voi syödä kuten ennenkin. Jos tarkoituksena ei ole pudottaa painoa, voi pitää vain yhden paastopäivän viikossa, sen terveysvaikutukset ovat jo Mosleyn mukaan riittävät. Tuntuu ihan loogiselta, että ihminen on evoluution aikana tottunut ruuan määrän vaihteluihin, nykyinen säännöllinen ateriarytmi ja voimallisesti käsitellyt raaka-aineet ovat hyvin uusi ilmiö. Melkein huomaamattaan alkaa muinakin kuin paastopäivinä olemaan tietoisempi siitä, mitä suuhunsa pistää.

Pari viikkoa kului helposti salaattia popsien paastopäivinä, mutta sitten alkoi tehdä mieli jotain lämmintäkin ruokaa. Oheinen kalapata ei hivele silmää, mutta se maistuu erinomaiselta paastopäivän iltana! Annos on niin iso, että siitä riittää useammaksi paastopäiväksi. Kuuteen annokseen jaettuna on yhdessä annoksessa 175 kilokaloria. Kasviksissa on energiaa noin 30 kcal/100 g eli niiden määrällä ei ole suurta merkitystä. Sen sijaan öljyn kanssa täytyy olla tarkkana, yhdessä grammassa öljyä on 9 kcal. Jos pätkäpaastoa jatkaa pidempään, kannattaa selvittää eri ruokien ravintosisältöä pakkausselosteista tai finelli.fi sivuilta.

Mosleyn lohduttava viesti on, että 5:2 ei vaadi jatkuvaa pingottamista, ruuasta saa nauttia ja lasillinen viiniäkin sopii hyvin aterian yhteyteen paastopäivien ulkopuolella. No putoaako tällä paino? Kyllä, kunhan viikon kokonaisenergiansaanti jää vajaaksi. Mielenkiintoisempaa on nähdä, kuinka pätkäpaastoilu vaikuttaa kolesteroli- ja sokeriarvoihin pidemmällä tähtäimellä. 5:2 on kuitenkin helpompi saada sopimaan normaaliin elämään kuin puhkeamaan päässyt kakkostyypin diabetes.

Paastopäivän kalapata

10 g rypsiöljyä

500 g kaalia

150 g sipulia

100 g varsisellerin vartta

100 g paprikaa

100 g tomaattia

3 valkosipulinkynttä

800 g vähärasvaista kalafilettä

persiljaa, suolaa, pippuria

Puhdista ja viipaloi kaikki kasvikset, hienonna valkosipulinkynnet. Voitele iso kannellinen pata öljyllä, lado kasvikset ja valkosipuli pataan, mausta suolalla ja pippurilla. Pistä kansi päälle, anna muhia uunissa 200 asteessa noin tunnin ajan. Kasviksista irtoaa kypsymisen aikana nestettä, vettä ei tarvitse lisätä lainkaan! Paloittele kala haarukkapaloiksi ja nostele kasvisten sekaan, anna kypsyä kannen alla vielä 15 minuuttia. Mausta vielä persiljalla ennen ruokailua.