aitoja makuja kansi

Maija Silvennoinen: Aitoja makuja – Lappi lautasella (Readme.fi 2014)

Yksi tämän päivän suomalaisista huippukokeista Maija Silvennoinen julkaisi jo viime vuoden puolella Lapin raaka-aineiden innoittaman keittokirjan. Ruokaohjeiden lomassa on asiaa ja tarinoita Lapista ja sen aidoista raaka-aineista. Pääosassa ovat poro,  villikasvit ja -marjat, ruokaohjeet on ryhmitelty vuoden kierron mukaan eli tämä keittokirja inspiroi Lapin ystäviä ympäri vuoden. Toivottavasti kirja on käännetty myös muille kielille, sen luulisi kiinnostavan ainakin muissa Pohjoismaissa aitoutta etsiviä ruokaihmisiä.

Kokeilin yhtä kirjan ohjeista, jonka voi tehdä joko hillasta tai mustikasta. Valmistin majoneesin Paltamossa Paltamon mustikoista, hillaa ei tällä tontilla valitettavasti kasva, vaikka hillanälvikäs tuhosikin yhtenä kesänä koko mansikkakasvuston.

Majoneesin valmistusta mystifioidaan syyttä suotta, sauvasekoittajalla siinä on lähes mahdoton epäonnistua. Majoneesiin voi käyttää koko kananmunan, lopputuloksesta tulee keveämpi kuin keltuaisista valmistettaessa. Ladoin kaikki aineet korkeaan, kapeaan astiaan, koko öljymäärän päälimmäiseksi. Sauvasekoitin astian pohjalle ja sitä vähitellen ylöspäin nostaen öljy emulsoitui kauniisti muihin aineisiin. Aikaa kuluin noin puoli minuuttia. On ihan turhaa ostaa kaupasta valmista majoneesia, johon on lisätty ties mitä tyystin tarpeettomia lisäaineita. Itse tehty majoneesi on hyvä käyttää muutaman päivän sisällä, se on säilytettävä kylmässä. Omatekoista majoneesia voi maustaa ja säätää käyttötarkoituksen mukaan.

Mustikkamajoneesista tulee kauniin väristä!

Mustikkamajoneesista tulee kauniin väristä!

Hillamajoneesi

(Mustikkamajoneesin saat, kun korvaat hillat mustikoilla)

1 kananmuna

1 dl hilloja (tai 1 dl mustikoita, pakastetut käyvät hyvin)

1 rkl Dijon-sinappia

1 rkl hunaja-omenaviinietikkaa

2 tl sokeria

1 tl tuoretta rosmariinia hienonnettuna

1/2 tl suolaa

2 dl rypsiöljyä

2 rkl persiljaa hienonnettuna

Käytä kastikkeen valmistamiseen sauvasekoitinta tai tehosekoitinta. Sekoita kananmuna, hillat, sinappi, etikka ja mausteet. Lisää öljy aluksi tipoittain tehokkaasti sekoittaen ja sitten ohuena nauhana. Lisä.ä lopuksi persilja