Nyt taas se aika vuodesta! Herkkutatteja nousee metsäteiden penkoille ja polkujen varsille – tai niistä paikoista ne on helpoin havaita.
Herkkutatti on helppo oppia tunnistamaan: se on kesän ensimmäisiä sieniä, jalassa on hieno vaalea verkkokuvio etenkin sen yläpäässä. Männyn herkkutatin jalka on varsinkin nuorilla sienillä tynnyrimäinen, kuusen herkkutatti on hoikempi. Sientä kutsutaan myös kivitatiksi: hyväkuntoiset sienet ovat kovia, toisin kuin monet muut pehmeät tatit. Lakin väri vaihtelee vaalen nahanruskeasta tumman ruskeaan. Pillistö on nuorena vaalea, vanhemmiten se kellastuu. Sappitatista herkkutatin erottaa kahdesta piirteestä: sappitatin pillistö vivahtaa vaaleanpunaiseen ja se pullistuu lakin pintakelmun alta, sen jalassa on tumma verkkokuvio.

Kuivaaminen on mielestäni paras tapa säilöä useimmat sienet, rouskuja lukuunottamatta. Herkkutattien maku ja rakenne jopa paranee kuuvaamisesta. Kuivatut sienet säilyvät vuosikausia huoneenlämmössä, hyvänä sienivuonna niitä voi kerätä huonompien vuosien varalle. Kuivatut sienet kauniissa lasipurkissa ovat monen herkkusuun arvostama lahja.

Tänään herkkutatteja kertyi täysi korillinen,enemmän kuin kahteen sienikuivuriin mahtuu. Niinpä tein reilun pannullisen tattikastiketta uusien perunoiden kera nautittavaksi. Kastike on vegaaninen.

Äkkinäisen sienikastike neljälle

3 keskikokoista, kiinteää herkkutattia

30 g kasvimargariinia

2 kesäsipulia varsineen

2 prk kaurakermaa

1 dl vettä

1 rkl soijakastiketta

mustapippuria myllystä, pieni laakerinlehti

1 tl suolaa

Puhdista sienistä  tarvittaessa tiskiharjalla roskat ja hiekat pois. Leikkaa ne 1 cm x 1 cm kuutioiksi.

Kuumenna margariini pannulla niin, että se kiehuu kunnolla. Kaada sienikuutiot pannulle ja paista niitä hyvällä lämmöllä, välillä lastalla sekoittaen. Silppua sipulit varsia lukuunottamatta, lisää sipulit pannulle ja anna niiden kuullottua pari minuuttia sienten kanssa. Kaada kaurakerma ja vesi pannulle, lisää pippuria, Soijakastiketta, suolaa ja laakerinlehti. Anna kiehua hiljakseen noin 20 minuuttia, sekoita välillä.

Lisää kastikkeeseen lopuksi silputut sipulinvarret. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai pastan kanssa.