Kuulaana lokakuu päivänä ei ole suloisempaa kuin puu-uunissa kypsyvän omenahyveen tuoksu. Omena, kaneli, kaura ja vanilja muodostavat klassisen yhdistelmän. Ärjällä, Oulujärven rannalla kasvaneet omenat ovat pieniä ja maultaan intensiivisiä, happoisina omiaan jälkiruokiin.

Omenoiden kasvattaminen kuutosvyöhykkeellä metsätontilla ei ole helppoa. Puut kukkivat eri aikaan, eikä ristiinpölytys aina onnistu. Kimalaisia täytyy auttaa pölytystyössä, jos ne eivät ole ajoissa liikkeellä. Kasvukausi on lyhyt ja hedelmät täytyy kerätä puista ennen yöpakkasia. Joinain vuosina omenia ei tule ollenkaan, tänä vuonna saatiin pari ämpärillistä punaisia aarteita. Näitä omenoita kohdellaan erityisellä arvostuksella.

Ärjänrannan omenahyve

12 pienehköä kotimaista omenaa

2 tl kanelia

3 munaa

1,5 dl sokeria

1,5 dl kaurajauhoja

2 tl vaniljasokeria

1 rkl pullomargariinia vuoan voiteluun

Kauramuro:

3 dl kaurahiutaleita

1 dl fariinisokeria

1 dl pullomargariinia, rypsiöljyä  tai voisulaa

ripaus suolaa, 1 tl vaniljasokeria

Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen ja voitele vuoka. Leikkaa pestyt omenat neljään osaan, poista niistä siemenkodat. Lado omenat vuokaan.

Vaahdota munat ja sokerit. Siivilöi munavaahtoon jauhot ja sekoita hellävaraisesti. Kaada taikina omenalohkojen päälle. Pane vuoka uunin keskiosaan ritilän päälle, anna kypsyä noin 20 minuuttia.

Valmista sillä välin kauramuroseos sekoittamalla sen ainekset kulhossa sekaisin. Ripottele kauraseos paistoksen päälle ja kypsennä viellä 15-20 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea. Tarjoile haaleana vaniljakastikkeen tai pehmenneen vaniljajäätelön kera.

Vegaanisen version saat jättämällä sokerikakkutaikinan pois, tee sen sijaan kaurakuorrutusta 1,5 kertainen määrä.