Mäti, sipuli ja smetana täydellistävät blininautinnon.

Blinit tarkoittavat meille suomalaisille nimenomaan tattarijauhoista tehtyjä, hiivalla kohotettuja ohukaisia. Venäläisessä keittiössä erilaisia ohukaisia ja lettuja on suuri määrä, niitä tehdään porkkanasta ja perunasta, ilman tattaria ja tattarin kanssa.

Venäläisen keittiön erikoisuus on blinien kohottaminen hiivalla, vaikka pannulla paistettuja lettuja syödään maailman eri kolkissa. Venäläinen ruokakulttuuri muuttui merkittävästi 1100-luvulla, kun monipuolisen ruoanvalmistuksen mahdollistavat uunit tulivat yleisesti käyttöön.

Venäjällä valmistettiin tiettävästi hiivataikinoita jo 800- ja 900-luvuilla. Historian aikana ruokakulttuuriin ovat vaikuttaneet mongoli- ja tataarivalloittajat, ukrainalaiset ja valkovenäläiset kaupankäynnin kautta,  yläluokan keittiössä myös ranskalaiset keittiömestarit. Mutta perusasiat ovat säilyneet: kaali, juurekset, sipulit,  suolakurkut, viljaruuat. Ja blinit, luojan kiitos!

Blinitaikina

2 dl täysmaitoa

2 dl vettä

3,5 dl tattarijauhoja

2 dl vehnäjauhoja

20 g hiivaa

1 tl suolaa

4 munaa

50 g huoneenlämpöistä voita pehmeäksi hierottuna

Mittaa nesteet kulhoon, liuota hiiva niiden joukkoon. Lisää tattarijauhot, sekoita löysäksi taikinaksi. Anna taikinan käydä yön yli tai vähintään 2-3 tuntia huoneenlämmössä kelmun alla.

Ennen paistamista tee taikina valmiiksi ja pane uuni lämpenemään 100 asteeseen, pane uuniin foliolla vuorattu uunipelti, leikkaa toinen foliopala blinien suojaksi.

Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset: sekoita keltuaiset taikinan joukkoon, pane valkuaiset toiseen kulhoon. Sekoita taikinaan myös suola, vehnäjauhot ja pehmeä voi. Älä sulata voita, ettei taikinasta tule liian löysää! Vaahdota valkuaiset toisessa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Sekoita valkuaisvaahto varovasti taikinaan, se antaa blineille kuohkean rakenteen.

Jos haluat minimoida blinien paistokäryn, käytä paistamisessa kirkastettua voita: sulata 200 g voita pienessä kattilassa, jätä seisomaan huoneenlämpöön. Kirkastettu voi nousee pintaan, raskaampi hera valuu pohjalle. Kirkastettu voi kestää kovempaa lämpöä, herassa olevat proteiinit saavat voin ruskistumaan paistettaessa. Ruskistuminen sopii toisiin yhteyksiin, mutta blinejä ja ohukaisia paistettaessa se aikaansaa kaamean katkun sisätiloihin. Pohjalle jäävän herran voi käyttää ruoanvalmistuksessa tai leivonnassa.

Pane blinipannulle ruokalusikallinen kirkastettua voita kutakin bliniä kohti, annostele taikinaa niin, että blineistä tulee kauniin korkeita. Sujauta valmiit blinit uunipellille folion alle, saat ne pysymään lämpiminä tarjoiluun asti Ja kypsyvät varmasti sisältäkin.

Tarjoile perinteiseen tapaan mädin, sipulisilpun ja smetanan kanssa. Tai valitse lisukkeet oman mieltymyksesi mukaan: savukalaa, graavikalaa, mätitahnaa, sienisalaattia.  Kaikki hyvältä maistuva on sallittua!