churros

Etelä-Euroopassa makeat leivonnaiset maistuvat heti aamusta. Espanjassa moni nauttii aamukahvinsa kanssa pitkulaisia munkkeja, churroja. Ne on tapana vielä kastaa tummaan suklaakastikkeeseen energiatasojen varmistamiseksi. Churrot valmistetaan samantyyppisestä taikinasta kuin tuulihatut, mutta ne uppopaistetaan öljyssä kuten munkit. Tuoreet churrot pyöritellään kanelilla maustetussa sokerissa. Netistä löytyy myös ohjeita, joissa käytetään yksinkertaisesti sekoitettua ja leivinjauheella nostatettavaa taikinaa. Leivonnaiset kohoavat keitettäessä varsin voimallisesti, käytä pursottimen suuosaa, jonka halkaisija on 1-1,5 cm. Kuvan chorrot pursotin yli 2 cm halkaisijaltaa olevalla tyllalla, joka tuotti turhan paksuja churroja ja pyrkivät halkeamaan kypsymisen aikana. Hyvältä ne maistuivat, mutta ohuemmat olisivat olleet enemmän alkuperäisten kaltaisia ja sievempiä. Lisäsin taikinaan mausteeksi vastoin alkuperäisiä ohjeita raastettua appelsiininkuorta, koska se kuuluu mielestäni vappumunkkeihin: appelsiini tuo Espanjan auringon kielelle!

Churros

2,5 dl vettä

2,5 dl vehnäjauhoja

50 g voita

1 appelsiinin raastettu kuori

1/2 tl suolaa

1/4 dl sokeria

3 munaa

Uppopaistoon 5-6 dl auringonkukkaöljyä

Leivonnaisten valuttamiseen lautanen ja reilusti talouspaperia

Pinnalle: Siro-hienosokeria + 1/2 tl kanelia

Kuumenna kattilassa vesi ja voi. Ota kattila liedeltä ja sekoita jauhot yhdellä kertaa, sekoita ja nosta takaisin liedelle pienelle lämmölle koko ajan sekoittaen. Kypsennä pari minuuttia ja kumoa taikinapallo kulhoon, lisää sokeri, suola ja appelsiininkuori. Anna jäähtyä pari muuttia. Vatkaa munat yksi kerrallaan taikinaan, mieluiten sähkövispilällä. Siirrä taikina tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin. Voit käyttää myös tukevaa muovipussia ja leikata kulmaan reilun 1 cm halkaisijaltaan olevan reiän.

Kuumenna öljy pienehkössä kattilassa 180 asteiseksi. Jos käytössä ei ole lämpömittaria kokeile leipäpalalla: leipäkuutio ruskistuu minuutissa. Liian kylmässä öljyssä leivonnaiset imevät itseensä paljon rasvaa, liian kuumassa ne eivät ehdi kypsyä sisältä. Mitä isompi kattila, sitä enemmän tarvitset öljyä, churrojen on pystyttävä kunnolla kellumaan siinä. Siivilöidyn öljyn voi käyttää muutamaan kertaan uudelleen. Kuumennettu öljy ei säily enää tuoreen tavoin, koska kuumentaminen nopeuttaa öljyn härskiintymistä.

Pursoja pari, kolme churroa kerrallaan öljyyn kypsymään. Käännä ne kypsennyksen aikana niin, että molemmat puolet tulevat kauniin kullanruskeiksi. Nosta churrot hetkeksi talouspaperin päälle valumaan, sen jälkeen kierittele ne kanelilla maustetussa sokerissa.

Nauti mahdollisimman pian, parhaita churrot ovat heti tuoreina!