Tykkään kovasti ajatuksesta, että matkailu olisi tulevaisuudessa enemmän tavallisten ihmisten kohtaamisia, ei keinotekoisten turistielämysten tarjoamista. Jospa voisimme luoda systeemin, jossa paikalliset asukkaat ja matkailijat voisivat tavata tavallisen aterian äärellä. Rauhanomainen rinnakkainelo kasvaa ihmisten tasavertaisissa kohtaamisissa.

Tänään oli tilaisuus tarjota pitkäaikaisille yhetistyökumppaneille Leeuwardenista ja Edinburghista oululainen kotilounas. Uskon sen jättävän pysyvämmän muistijäljen kuin lounas jossain ravintolassa. Lounaan lisukkeeksi tarjottiin koiramme Hurjan nimenmyötäinen jalkahoito ruokapöydän alla.

Pääruoka oli perinteistä kalakeittoa, meille kaikille niin tuttua, että sen reseptiä en lähde kirjoittamaan. Jälkiruokien kehittäminen puolestaan oli niin inspiroivaa, että haluan jakaa lopputuloksen teidän kaikkien kanssa. Lähtökohtana olivat tutut vispipuuro ja mämmi. Etenkin mämmistä tykkäsin itse  kovasti.

Vispipuuron puolukat ja muut marjat oolivat itse poimittuja, Paltamon mökkipihassa kasvaneita.

Fiininmpi mämmi, 4 annosta

1/2 rasiallista mämmiä

1 dl vaniljavispiä

1/2 prk karamellisoitua kondensoitua maitoa

4 rkl suklaakastiketta

suklaaströsseliä

Vaahdota vaniljavispi. Lisää siihen karamellisoitu kondensoitu maito – sitä saa kaupasta valmiina, mutta tavallisen kondensoidun maidon karamellisoi keittämällä avaamatonta purkkia vesikattilassa kolme tuntia. Vatkaa karamellimousse  tasaiseksi.

Jaa mämmi kauniisiin laseihin. Lusikoi sen päälle suklaakastike. Jaa sen jälkeen karamellimousse laseihin. Koristele strösselillä.

Vispipuurounelmat neljälle

2 dl vispipuuroa

2 rkl punaista mehutiivistettä

1 dl vaniljavispiä

8 isoa kotimaista (pakaste)vadelmaa

2 rkl (pakastettuja) herukoita

2 rkl valkosuklaarouhetta

Jaa vispipuuro kauniisiin laseihin. Lorauta mehutiiviste puuron päälle. Vaahdota vaniljavispi ja jaa se laseihin. Koristele annokset marjoilla ja valkosuklaalla.