Ruotsinsaamelaisen kirjailija Ann-Helén Laestadiuksen upeassa romaanissa ”Varkaus” paistelee isoäiti saamelaisten perinneleipäsiä, gáhkkuja.

Löysin sattumalta niiden reseptin ruotsalaisesta Vego-lehdestä ja päätin kokeilla näitä avotulella tai puuliedellä paistettavia rieskan tyyppisiä leivonnaisia.

Haasteellista oli saada paistolämpötila kohdalleen, mutta lopputulos oli herkullinen. Gáhkku ovat parhaimmillaan juuri paistettuna, sipaisu suolaista voita vaan pintaan!

Gáhkku eli loimuleipä, 10 kpl

5 dl kylmää vettä

25 g tuoretta hiivaa

½ dl vaaleaa siirappia

2 tl suolaa

12 dl vehnäjauhoja

75 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia

Murenna hiiva kulhoon. Lisää vesi, siirappi, suola ja puolet jauhoista. Sekoita löysäksi taikinaksi.

Lisää rasva taikinaan, sekoita se siihen kunnolla. Lisää loput jauhot ja sekoita se taikinaksi. Peitä kulho muovikelmulla ja anna nousta jääkaapissa yön yli.

Ota taikina jääkaapista, kaada se jauhotetulle pöydälle ja jaa se kymmeneen palaseen. Pyörittele palat pulliksi. Kauli ne sitten ½-1 cm paksuiksi leipäsiksi.

Paistoin leivät Muurikkapannulla avotulen päällä, ne voi kypsentää yksi kerrallaan kuivalla valurautapannulla. Pistele gáhkkut haarukalla ennen kypsentämistä, paista leivät molemmilta puolilta kauniin värisiksi. Avotulen kanssa saa olla varuillaan, kun pannu ei ole yhtä kuuma joka kohdasta.