Käväisin pari päivää sitten paikallisen tavaratalon hyvin varustellulla leivonnaistiskillä ja hämmästyin positiivisesti tarjolla olevien gluteenittomien tuotteiden määrää. Tarjolla oli lähes yhtä laaja valikoima gluteenittomia vaihtoehtoja kuin niin sanottuja tavanomaisiakin. Valitsin sacherleivokset, joita oli tarjolla vain gluteenittomina eikä kotona niistä kuulunut mitään kommentteja.

Gluteenittomalle kotileipurille on ilmestynyt viime aikoina useita hyviä leivontakirjoja. Täysin kotimaisin voimin tehty Hapanleivästä sacherkakkuun (valokuvat Antti Hallakorpi; uudistettu laitos, ilmestyi ensimmäisen kerran 2004, Otava 2017) kiilaa kärkisijoille. Se on kahden kotitalousopettajan, Leila Kekkosen ja Marjo Jokisen, laatima erinomaisen kattava perusteos. Kirjaan on koottu kaikki suomalaisen kahvipöydän suolaiset ja makeat perusleivonnaiset herkullisina gluteenittomina versioina tiramisusta tiikerikakkuun, voisarvista hyydytettyyn fetajuustokakkuun. Leila Kekkonen toimii Keliakialiiton toiminnanjohtajana, hänellä on varmasti täydellinen asiantuntemus aiheesta.

Etenkin aloitteleva gluteeniton leipuri voi olla ihmeissään erilaisten gluteenittomien jauhojen ja leivonnan apuaineiden kanssa. Kirjan lopussa on tiivis esittely kaikista gluteenittomaan leivontaan soveltuvista raaka-aineista. Eksoottisten cassavan, durran, jamssin ja teffin ohella gluteenittomaan leivontaan soveltuvat tutut perunahiutaleet ja -jauhot, puhdas kaura sekä erilaiset siemenet ja pähkinät.

Kuva kirjasta Hapanleivästä sacherkakkuun

Kuva kirjasta Hapanleivästä sacherkakkuun

Runebergin päivän lähestyessä valitsin maistiaiseksi kirjan laajasta reseptivalikoimasta Runebergintorttujen ohjeen. Vieressä oleva kuva ei itse asiassa kuvaa Runebergintorttureseptin mukaista leivonnaista vaan kyseessä manteli-perunamuffini Runebergin asussa. Pistetään kansallisrunoilijan juhlapäivän kunniaksi molemmat reseptit jakoon!

”Runebergintortut

200 g margariinia

1 dl sokeria

2 munaa

2 dl gluteenitonta jauhoseosta

2 tl leivinjauhetta

1 dl mantelirouhetta

2 dl gluteenittomia korppujauhoja

Päälle: vadelmahilloa, tomusokerikuorrutetta

 1. Vaahdota margariini ja sokeri.
 2. 2 Lisää munat yksitellen vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan.
 3. Jaa taikina paperivuokiin.
 4. Paista 200 asteessa noin 5 minuuttia
 5. Laita jokaisen tortun keskelle vadelmahilloa noin teelusikallinen. Kypsennä vielä 10-15 minuuttia.
 6. Valmista tomusokerikuorrutus sekoittamalla tomusokeriin pieni tilkka vettä. Koristele jäähtyneet leivokset pursottamalla kuorrutusta renkaaksi hillon ympärille.

Manteli-perunamuffinit, 12 kpl

100 g voita

1, 5 dl sokeria

1,5 dl perunasosetta

3 keltuaista

100 g jauhettua mantelia

3 valkuaista

Koristeluun:

1 dl kuohukermaa

1 dl vadelmahilloa

 1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
 2. Lisää perunasose, keltuaiset yksitellen ja lopuksi mantelijauhe.
 3. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää taikinaan.
 4. Nostele taikina voideltuihin muffinipellin syvennyksiin tai muffinivuokiin.
 5. Paista 200 asteisessa uunissa 20 minuuttia.
 6. Vatkaa kerma ja pursota jäähtyneiden muffinien päälle renkaaksi. Pane keskelle nokare vadelmahilloa.”