Osa Suomesta nauttii kauan odotetuista hellepäivistä, mekin olemme saaneet osamme auringosta ja lämmöstä Oulujärven  rannalle. Kun kauppaan on matkaa lähes 30 kilometriä, täytyy ruokahuoltoa suunnitella viikon aikajänteellä: mitä raaka-aineita löytyy kasvimaalta tai metsästä, mitä ruokakomeron kuiva-aineista ja mitä tuoretarpeita tarvitaan. Maanantaina ostetut avokadot olivat torstaina syöntikypsiä, raakana avokado kestää hyvin kuljetuksen kaupasta mökille.

Lounaaksi valmistin salaatin, jossa perustana on kasvimaan lehtisalaatti. Kevyen pääruoan seuraksi maistuu suklainen jälkiruoka, joka on yllättävän kevyt ja proteiinipitoinen: tumman suklaan lisäksi siinä on käytetty pehmeää silken-tofua. Koko ateria on vegaaninen, mutta siitä tulee kylläiseksi koko aamupäivän pihatöiden parissa ahertanut lomalainenkin.

Ruokaisa avokadopähkinäsalaatti kahdelle

Kokoa salaatit isoihin kulhoihin houkuttelevan värikkäiksi annoksiksi, tarjoa lisäkkeenä kokojyväleipää. Purista salaatin päälle limemehua.

lehtisalaattia tai hienoksi suikaloitua nuorta  kaalia

1 punasipuli

2 kypsää avokadoa

2 suurta tomaattia

1/2 kurkku

200 g maissijyviä, pakasteesta tai säilykepurkista

pieni nippu ruohosipulia

1 limen mehu

kourallinen pähkinöitä ja siemeniä

Vegaanin suklaamousse, 5-6 annosta

200 g tummaa, maidotonta suklaata (esim Rainbow tumma leivontasuklaa)

1 pkt silken-tofua

2 tl vaniljasokeria tai puolikkaan appelsiinin raastettu kuori

(2 krl brandyä)

2 rkl sokeria

Sulata suklaa lämpöä kestävässä kulhossa mikroaaltouunissa tai vesihauteessa, älä kuumenna liikaa, ettei suklaasta tule rakeista. Lisää suklaan joukkoon muut aineet ja vatkaa sähkövatkaimella sileäksi vaahdoksi. Lusikoi annoskulhoihin tai laseihin ja anna hyytyä jääkaapissa 2-3 tuntia.

Mansikkasorbetti pakastetuista mansikoista

200 g pakastettuja mansikoita

1/2 dl sokeria

Valmista mansikkasorbetti juuri ennen tarjoilua. Kokonaan sulaana se muuttuu herkulliseksi mansikkakastikkeeksi, hyvää se on silloinkin. Anna mansikoiden sulaa sen verran, että saat ne juuri ja juuri puolitettua  veitsellä. Aja sauvasekoittajalla mansikat ja sokeri sorbettimassaksi.

Ota kuumassa vedessä kastetulla lusikalla sorbetista  kauniita soikeita pallosia ja lisää ne suklaamoussen päälle. Koristele tuoreilla mustikoilla, mintulla tai muilla kesäisillä yrteillä tai syötävillä kukilla. Horsman kukat ovat täällä pohjoisessa parhaimmillaan juuri nyt!