Harvinainen helleaalto on hellinyt Oulun seutua jo toukokuun puolivälistä lähtien. Kokkaaminen kuuman hellan äärellä ei oikein houkuta, toisaalta salaattilinjakin alkaa jo kyllästyttää. Onneksi helle on kypsyttänyt kotimaiset vihanneksetkin vauhdilla, tomaatitkin saavat kypsyä syvän punaisiksi.

Näistä syntyy raikas, samettinen kasviskeitto.

Outi Rinne tarjoaa hellattomaan ruuanvalmistukseen vinkkejä  kirjassaan Raakaruoka-aika! (Atena 2013). Tekijän itsensä kuvittaman kirjan ideana on tehdä värikästä, maukasta ja iloista ruokaa tuoreella otteella ja rennolla meiningillä. Kirjan ohjeet sopivat myös maidotonta ruokavaliota noudattaville, maitovalmisteiden sijaan käytetääån paljon pähkinöitä ja kasviöljyjä. Ilman niitä raakaravinnon energiapitoisuus jää helposti liian matalaksi.

Löysin kuvan  kätevän lime-pusertimen reissusta, se on kuin jättimäinen valkosipulinpuristin. Se toimii erinomaisesti, mehut saa puserrettua suoraan sinne, minne ne ovat menossa ilman käsien tuhraamista.

Vehje oli vielä niin sieväkin, että en voinut vastustaa kiusausta! Kauppa, josta sen löysni, oli pikkuruinen puoti San Franciscon kiinalaisessa kaupunginosassa. Pienuudesta huolimatta puotiin mahtuivat kaikki ajateltavissa olevat käsikäyttöiset keittiökojeet ehkä ankkaprässiä lukuunottamatta. Tavaraa oli katosta lattiaan ihanana kaaoksena. Meidän markettiemme keittiötarvikeosastot ovat kaikki toistensa kaltaisia: järkeviä, hajuttomia ja mauttomia.

 

Kirjan innoittamana valmistin kylmän kasviskeiton vihanneksista, vesimelonista ja manteleista. Lopputulos on mantelien ansiosta kermaisen samettinen mutta ah niin raikas!

Kylmä kasviskeitto

3/4 dl hyvää oliiviöljyä

1 dl manteleita kuorineen

5 suurta, kypsää tomaattia

1 punainen paprika

1/2 tuorekurkku

1 lohko siemenetöntä vesimelonia

1 salaattisipuli

3 valkosipulinkynttä

1 limen mehu

suolaa, mustapippuria, tuoretta basilikaa

Perkaa paprika, poista tomaatin kovat kantaosat. Leikkaa kaikki kasvikset ja meloni palasiksi. Pane öljy ja mantelit tehosekoittajaan tai monitoimikoneeseen, hienonna ne. Lisää muut ainekset ja käytä konetta, kunnes keitto on aivan sileää. Lisää mukaan jääpaloja tai jäähdytä jääkaapissa ennen tarjoilua. Keitto voi ohentaa vedellä ja hörppiä sen lasista raikkaana välipalana.