Näin meille aina käy: jouluksi tulee ostettua valmista lehtitaikinaa enemmän kuin joulutorttuihin tarvitaan ja pääsiäisen alla se löytyy pakastimen syövereistä. Ruotsalainen VEGO-lehti antoi oivan vinkin nopeisiin ja muunneltaviin piiraisiin: yksi lehtitaikinalevy on sopivan kokoinen annospiiraaksi, täytteeksi voi lisätä mielensä mukaan melkein mitä vain. Lehtitaikinaa löytyy myös vegaaneille sopivana, kasvikunnan tuotteista valmistettuna version, esim. Myllyn paras torttutaikina tai lehtitaikina.

Alkupaloiksi tai pikkusyötäviksi voi tehdä pienempiä, neliömäisiä piiraita. Täytettä saa olla reilusti, mutta taikinalevyn reunat on jätettävä tyhjiksi, että pohja nousee kauniisti.

 

Tässä muutama hyväksi koeteltu yhdistelmä:

  1. Vegaanille tuoretta parsaa, kauratuorejuustoa, hapankaalia ja kypsää punajuurta, ripaus sitruunaöljyä
  2. Lohta, parsaa, tillillä ja sitruunaraasteella maustettua tuorejuustoa, mustapippuria ja sormisuolaa
  3. Aurinkokuivatuilla tomaateilla maustettua tuorejuustoa, kuivattuja herkkutatteja pehmeiksi liotettuina, tomaattia ja juustoa
  4. Sinihomejuustoa ja  päärynää, rouhittua mustapippuria

Pane uuni lämpenemään 225 asteeseen. Asettele taikinalevyt leivinpaperille uunipellille, jätä levyjen väliin hieman tyhjää, niin taikina mahtuu nousemaan rauhassa.  Lado täytteet levyille, pane pelti uunin keskiosaan ja anna kypsyä 20-25 minuutin ajan. Tarjoa lämpiminä vaikkapa salaatin kera.