Tänään oli keittiösuunnitelmissä tehdä lapsenlapsen  syntymäpäiväkutsuille jotain suolaista ja raikasta. Horjuin salaattikakun ja sushin välillä, loppujen lopuksi päädyin tekemään niiden välimuodon, sushikakun. Sushi on myös päivänsankarin ja hänen pikkusiskojensa herkkua, kunhan siinä ei ole valmiiksi wasabia eikä muita epäilyttäviä ainesosia.

Tein kakusta vegaanisen, kevyesti suolattua lohta on tarjolla erillisestä astiasta sitä kaipaaville, samoin voimakkaan makuista aitoa wasabia ja tuoretta inkivääriraastetta. Tokiossa sushia sai monilla vegaanisilla täytteillä: kurpitsapikkelsillä, kurkulla, avokadolla, jopa käytetyillä nattoo-soijapavuilla. Meidän lähikaupasta ei japanilaistyyppistä suolaista pikkelssiä löytynyt, käytin sen sijaan ennakkoluulottomasti venäläisiä, hapatettuja suolakurkkuja.

Sushikakku

1 pkt (8 dl) sushiriisiä tai puuroriisiä

7 dl vettä

1/2 dl riisiviinietikkaa + 1/2 dl vettä

2 tl suolaa

1 rkl sokeria

Täytteet:

1 pkt tofua, mausteeksi 1 rkl raastettua inkivääriä ja 1 rkl misoa

1 pkt rucolasalaattia

250 g parsakaalia

1 pss pieniä hakurei-nauriita tai yksi tavallinen nauris ohuina viipaleina tai raasteena

1/2 kurkku ohuina viipaleina tai raasteena

2 venäläistä suolakurkkua

Tarkoiluun wasabia, soijakastiketta ja tuoretta inkivääriraastetta.

Kypsennä sushiriisi pakkauksen mukaan, voit käyttää myös 8 dl tavallista puuroriisiä: huuhtele riisi kylmällä vedellä ja anna sen liota kattilassa kylmässä vedessä varttitunti. Kaada vesi pois, mittaa kattilaan riisin joukkoon 7 dl kylmää vettä. Kuumenna vesi ja keitä riisiä hiljaisella lämmöllä 10 minuuttia. Ota kattila liedeltä, pane kansi päälle ja anna riisin hautua 10 minuuttia. Sekoita sillä välin etikka, suola, vesi ja sokeri keskenään. Kaada seos hautuneen riisin joukkoon, sekoita leikkaavin liikkein, riisin ei ole tarkoitus soseutua. Pane riisikattila viileään jäähtymään ilman kantta.

Viipaloi parsakaali 1/2 cm paksuiksi viipaleiksi, irrota kukintoja toisistaan. Kypsennä kaalia mikroaaltouunissa 3 minuuttia täydellä teholla, pane ne jäähtymään.

Pane noin 26 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka tarjoiluvadille. Levitä puolet rucolasta pohjalle, sen jälkeen lisää 1/4 riisistä. Levitä sen päälle puolet parsakaalista. Lisää 1/4 riisistä ja sen päälle maustetut tofuviipaleet mausteliemineen. Lisää 1/4 riisistä, levitä sille kurkku- ja  naurisviipaleet tai -raasteet sekä,suolakurkut pieninä kuutioina. Lisää loppu riisi ja sen päälle loput rucolat ja parsakaalit kauniisti aseteltuina.

Täytteeksi voit käyttää myös avokadoa, kypsiä papuja misotahnalla maustettuina, katkarapuja, tonnikalaa, etikkasilakoita tai  japanilaista makeaa munakasta.

Anna kakun vetäytyä pari tuntia jääkaapissa, sitä on sen jälkeen helpompi annostella. Kakun voi muotoilla myös yhden kerroksen levyksi ja ripotella kaikki täytteet sen pinnalle.