Syksyn mahtavasta herkkutattisaaliistaa riittää syötävää läpi talven. Pakkaspäivän lounaaksi valmistin viljattoa, jossa on riisin lisäksi kvinoaa ja kauraa – kaura on ihan naapurissa eli Tyrnävällä kasvatettua. Harvasta kaupasta löytyy kokonaisia kaurajyviä, hiutaleet ovat se tutumpi juttu. Kaurassa ja kvinoassa on niin paljon proteiinia, että risotto on paitsi herkullista myös ravintorikasta.

Riisi vaatii hieman pidemmän kypsymisajan kuin kvinoa ja kaura, siki ne lisätään vaiheittain.

Pari kourallista kuivattuja herkkutatteja hieman murskattuna

0,5 l vettä liotukseen

2 rkl kasviöljyä

2 dl riisiä

1 dl kvinoaa kuumalla vedellä huuhdeltuna

2 dl kaurajyviä

2 rkl maapähkinävoita

2 kasvisliemikuutiota

1 iso sipuli pilkottuna

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

1 varsisellerin varsi pilkottuna

50 g pinaattia, pakastettua tai tuoretta

noin 1 l kiehuvaa vettä

1 tl rouhittua mustapippuria

1 tl savupaprikajauhetta

1 laakerinlehti

Kuumenna öljy kattilassa, lisää valkosipuli, sipuli, varsiselleri ja riisi. Kuullota niitä minuutin verran, lisää sen jälkeen tatit liotusvesineen ja kuumenna kiehuvaksi. Kypsennä välillä sekoittaen viitisen minuuttia.

Lisää pinaattia lukuun ottamatta loput aineet kattilaan ja sekoita. Kypsennä välillä pohjaa myöten sekoittaen noin 15-20 minuutin ajan. Lisää loppuvaiheessa pinaatti, että se säilyttää heleän värinsä. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä, risotto saa olla rakenteeltaan pehmeän puuromaista. Maapähkinävoin voi jättää huoletta pois, jos ruokailijoissa on pähkinäallergikkoja.

Tarjoa risoton kanssa mehevää salaattia, kuvan salaatti saa mukavaa kirpeyttä hapankaalista. Pastöroimattomassa hapankaalissa on terveyttä edistäviä maitohappobakteereita, siksi se kannattaa syödä kuumentamattomana.