hedelmäsalaattia

Herkulliset herukat  päätyvät meillä useimmiten mehumaijaan höyrystettäväksi mehuksi. Tämä on sääli, silla herukat sopivat kokonaisina erinomaisesti jälkiruokiin, leivonnaisiin ja salaatteihin. Niiden rakenne kestää varsin hyvin pakastamista, jäiset herukat jugurtin, viilin tai puuron päällä ovat ihana aamun piristys.

Lusikallinen hunajaa riittää makeutukseksi ja saattaa edistää samalla kehon vastustuskykyä. Hunajan terveysvaikutuksista saadaan koko ajan uutta tutkimustietoa, se näyttää tuhoavan joitakin bakteereja ja sisältävän suolistolle hyödyllisiä prebiootteja. Ympäristön ja ekosysteemin kannalta mehiläiset ovat korvaamattomia: ilman ahkeria pölyttäjiä eivät kasvit hedelmöity ja tuota satoa, jolloin eläimet jäävät ilman ravintoa. Ostamalla kotimaista hunajaa varmistat mehiläisten pörräämisen jatkossakin ympärillämme. Yhdessä mehiläispesässä elää 20 000 -60 000 mehiläistä!

Marjojen terveysvaikutukset piilevät isolta osin niiden värikylläisissä kuorissa ja siemenissä, niitä on sääli heittää biojätteisiin kompostoitavaksi. Kiisseleistä ja marjapuuroista on turhaa sihdata arvokkaita aineita pois!

Hedelmäsalaatti on nopea valmistaa tuoreista sesongin hedelmistä. Säilykehedelmät on järkevää säästää niihin tilanteisiin, jolloin ei tuoreita raaka-aineita ole saatavilla. Herukat raikastavat mukavasti salaattia ja antavat siihen oman värilisänsä. Hedelmäsalaatti sopii aamupalaksi, välipalaksi tai milloin vain pieneen makeannälkään.

1/2 hunajameloni

3 dl mustaherukoita, tuoreita tai pakastettuja

1 appelsiini

2-3 kypsää päärynää

2-3 rkl juoksevaa hunajaa

Kuori meloni ja appelsiini, leikkaa lohkoiksi, poista siemenet ja paloittele. Poista päärynöistä siemenkodat ja paloittele ne. Sekoita helmäpalat ja herukat kulhossa, valuta päälle hunajaa. Anna maustua hetki jääkaapissa.