Puolitoista kuukautta olemme nyt eläneet eristyksissä. Lapsia ja lapsenlapsia kaipaan erityisesti. Tänään muistelin viime syysloman yhteistä lomamatkaa Kosin saarelle, jossa Hippokrates aloitti sen lääketieteen perinteen, jolla nyt koronapotilaitakin hoidetaan – neljän lapsenlapsen ensimmäinen oikea ulkomaanmatka. Koska pääsemme taas matkustamaan, syntyykö uusia turvatoimia entisten lisäksi?

Kosilla on edelleen Hippokrateen puu, jonka alla hän opetti oppilaitaan 460 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Kivenheiton päässä Hippokrateen aukiosta on kauppahalli, josta ostin kotiin tuotavaksi lempimausteitani, laakerinlehtiä ja timjamia. Jos ruokaan käyttää niiden lisäksi valkosipulia ja oliiviöljyä, ei lopputulos voi olla huono.

Mietin mitä Hippokrates ajattelisi koronasta, kuinka hän pyrkisi sitä hoitamaan. Ehkä hänellä oli silloin tällöin laakeriseppele päässään, niitä tehtiin Kreikassa jo 2000 vuotta ennen ajanlaskua.

Näillä mietteillä valmistin ison padallisen pitkään haudutettavaa juurespataa, josta riittää useammalle päivälle – pata vain paranee lämmitettäessä. Mautoin sen mm itse tehdyllä lipstikka-ruohosipulusuolalla, sen voi korvata yhdellä kasvisliemikuutiolla. Yrttisuolan ohjeen pitäisi löytyä blogin arkistosta.

Hippokrateen juurespata, iso annos

1/2 dl oliiviöljyä

iso kourallinen kuivattuja herkkutatteja

1/4 valkokaali

2 sipulia

6-8 punajuurta

2 isoa porkkanaa

10 pienehköä perunaa

3 pulleaa valkosipulinkynttä

3 tl lipstikka-ruohosipulisuolaa

1 prk kirsikkatomaatteja liemineen

3 rkl soijakastiketta

2 laakerinlehteä

3 tl timjamia

1 tl rouhittua mustapippuria

7 dl vettä

1 pkt tomaatti-nyhtistä

Kuori sipulit, perunat, porkkanat ja punajuuret, paloittele ne. Suikaloi kaali. Silppua kuoritut valkosipulinkynnet hienoksi.

Lorauta öljy ison padan pohjalle. Murskaa kuivattuja sieniä hieman ja ripottele padan pohjalle. Pane sipulit, juurekset, kaali  ja nyhtis pataan, sekoita. Ripottele mausteet kasvisten päälle. Kaada tomaatit liemineen sekä vesi ainesten päälle, sekoita ainekset.

Kypsennä pataa 200 asteessa 1,5 – 2 tuntia. Nauti haaveillen kaikesta siitä, joka toivottavasti odottaa meitä valoisammassa tulevaisuudessa.