Maanantaina pullat paistetaan,
tiistaina täytteet tuunataan
ja pullat poskeen pistellään
keskiviikkona kevennetään!
Laskiaistiistain pullat pyöräyttää maanantaina iltapuuhien ohessa, tiistaina ne ovat täyttämistä vaille valmiit nautittavaksi.
Puolen litran nestemäärästä syntyy 18 juuri sopivan kokoista pullaa, jotka mahtuvat kahdelle pellille kauniisti paistumaan. Jos 18 laskiaispullaa kuulostaa kohtuuttomalta määrältä, voit valmistaa taikinan toisesta puolikkasta vaikka kierrepullia:
Kauli taikina noin 20 cm x 40 cm levyksi, täytteeksi:
100 g voita
0, 5 dl fariinisokeria, 0,5 dl mantelijauhetta ja 50 g tummaa suklaarouhetta
Kääri rullalle, leikkaa 12 palaksi ja pistä palat paperisiin leivosvuokiin leikkauskohta ylöspäin. Nostata, voitele munalla, ripottele pintaan mantelilastuja tai raesokeria ja paista kuten laskiaispullat.
Laskiaispullat
5 dl huoneenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
1 muna
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
200 g huoneenlämpöistä voita tai 1,5 dl rypsiöljyä
noin 15 dl vehnäjauhoja
Voiteluun 1 muna + ripaus suolaa, pinnalle mantelilastuja
Täyte:
2-3 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
mieleistäsi hilloa tai mantelimassaa
(mantelilikööriä)
Tomusokeria
Liuota hiiva veteen, vatkaa sekaan muna, sokeri, suola ja kardemumma. Lisää puolet jauhoista voimakkaasti vatkaten käsin puuhaarukalla tai koneen taikinakoukulla. Lisää puolet jäljellä olevista jauhoista ja niiden vaivaannuttua taikinan joukkoon lisää voi tai öljy. Lisää jauhoja niin, että saat kimmoisan taikinan, joka vaivaamisen jälkeen irtoaa kulhon reunoista. Jauhoissa on eroja, et välttämättä tarvitse 15 desiä jauhoja, liian tiukasta taikinasta ei synny kuohkeita pullia. Peitä taikinakulho kelmulla tai liinalla ja jätä huoneenlämpöön nousemaan kaksinkertaiseksi eli noin tunnin ajaksi.
Kumoa noussut taikina jauhotetulle leivinalustalle ja alusta taikinasta ilmakuplat pois. Pyörittele taikinasta tanko ja jaa se 18 palaan, joista pyörität kauniit pyöreät pullat. Jaa pullat kahdelle pellille leivinpaperin päälle nousemaan noin 20-30 minuutin ajaksi liinan alle. Voitele pullat vatkatulla munalla – suolaripaus tekee munan rakenteesta juoksevampaa, ripottele päälle mantelilastuja. Paista 225 asteen lämmössä uunin keskiosassa noin 15 minuutin ajan. Pistä jäähtyneet pullat pussiin odottamaan täyttämistä, säilytä pullat huoneenlämmössä.
Vispaa kerma varsin kovaksi vaahdoksi, mausta vaniljalla. Leikkaa pullista lakki, kostuta alaosa halutessasi manteliliköörillä, täytä hillolla tai mantelimassalla, lopuksi lusikoi tai pursota kerma täytteen päälle ja aseta lakki paikoilleen. Siivilöi pinnalle tomusokeria teesiivilän läpi.