hirvipata

Mökkinaapureiden tuoma hirven paisti päätyi pataan yhdessä tomaattien, sipulin ja valkosipulin kanssa. Metsässä vapaana elänyt ja taiten kaadettu hirvi on eettisintä lihaa, mitä voi kuvitella. Hirveä moititaan usein sitkeäksi, mutta hitaasti ja hiljaisella lämmöllä muhien se kypsyy pehmeäksi ja suussa sulavaksi. Samalla uuninlämmityksellä valmistui kevyt juuresgratiini maa-artisokista ja rosamunda-perunoista. Liemeksi gratiiniin tuli vain tilkkanen kasvislientä, päälle sentään aimo annos voimakasta juustoraastetta.

Hirvipata

reilun kilon pala hirven paistia

1 tl rouhittua mustapippuria

50 g voita

5 salottisipulia

5 valkosipulinkynttä

noin 200 g kypsiä (luumu)tomaatteja

2 laakerinlehteä

1 tl timjamia

3 tl suolaa

Puhdista paistista kalvot ja leikkaa liha noin 5 cm x 5 cm paloiksi. Kuori ja halkaise salottisipulit ja valkosipulinkynnet, puolita tomaatit kuorineen. Pyörittele lihapalat rouhitussa pippurissa, ruskista ne sen jälkeen voissa kuumalla pannulla muutamassa erässä kaikilta pinnoiltaan ruskeiksi. Pane pataan odottamaan. Kun kaikki lihapalat on ruskistettu, lorauta pannulle tilkka vettä ja huuhdo siihen paistoaromit, kaada tämä liemi lihojen päälle.

Lado tomaatit ja sipulit lihapalojen lomaan, lisää laakerinlehdet ja suola. Kaada pataan vettä niin että lihat juuri ja juuri peittyvät, pane pataan kansi päälle.  Pane uuniin 170 asteeseen vähintään 3-4 tunniksi. Voit laskea lämpötilan 150 asteeseen ja jättää lihat uuniin muhimaan yöksi kannen alle.

Juuresgratiini

Gratiiniin voi käyttää mitä vain juureksia, tällä kertaa saatavilla oli maa-artisokkia. Jauhoiset rosamunda-perunat saostavat gratiinin ja tekevät siitä kermaisen oloisen, vaikka liemenä on pelkkää kasvilientä. Kypsyminen nopeutuu, kun liemi on valmiiksi kuumaa.

300 g maa-artisokkia

600 g rosamunda-perunoita

2 sipulia

3 dl hyvää kasvislientä

1/2 tl mustapippuria myllystä

150 g mozzarella-raastetta

kasviöljyä vuoan voiteluun

Kuori ja viipaloi maa-artisokat, perunat ja sipulit. Pane ne voideltuun uunivuokaan, kaada kuuma kasvisliemi päälle. Pane vuoka uuniin 200 asteeseen kypsymään puoleksi tunniksi. Lisää juustoraaste gratiinin pinnalle ja anna kypsyä vielä 20-30 minuutin ajan, kunnes juurekset ovat pehmeitä ja juusto on saanut kauniin ruskean pinnan.