Joulu tulee kaikille.

Joulu tulla jolkottaa.

Ja mieli hellä on ihmisellä, kun joulu on!

Jouluna on erinomaisen luonnollista tehdä herkkuja, jotka tekevät hyvää myös maapallolle ja joiden takia ei yksikään eläin ole joutunut kärsimään. Itse asiassa iso osa perinteisistä suomalaisista jouluruoista on kasvisruokia ja helposti muokattavissa vegaanisiksi: laatikot, rosolli, luumukiisseli ja sekametelisoppa, joulutortut. Perinteitä on tullut niin idästä kuin lännestä, suomalaisessa joulupöydässä tuoksuvat lähi-idän mausteet! Kaupan hyllyltä löytyy paljon vegaanisia herkkuja: Wienernougat, vihreät kuulat, monet pipareista.

 

Elina Innanen on toteuttanut pitkäaikaisen haavensa ja julkaisuut vegaanisen keittokirjan Vegaanin joulukirja (Readme 2018) Iso osa kirjan ruuista on tuttuja perinteisestä suomalaisesta joulupöydästä, mutta mukana on uusia tulokkaita. Innasella on hyvät ohjeet jouluun valmistautuville: älä stressaa, tee ruokia etukäteen, älä hanki krääsää, kierrätä ylijääneet jouluruoat!

Maistiaiseksi tästä vegaanin joulukirjasta valitsin monelle sekasyöjälle tärkeän kinkun, tällä kertaa vehnägluteenista valmistetun! Monet ihmiset ryhtyvät vegaaniksi ympäristöön ja eläinten hyvinvointiin liittyvistä syistä, ei siksi, että eivät olisi pitäneet vaikkapa joulukinkusta.

Seitankinkku

Tämä murea seitankinkku sisältää maapähkinävoita ja marinoituu uunissa paistoliemessä. Tarjoa kinkun kaverina itse tehtyyä joulusinappia.

3 1/2 dl gluteenijauhoa

1/2 dl kikhernejauhoa

1 rkl sipulijauhetta

1 rkl valkosipulijauhetta

1 rkl savupaprikajauhetta

2 rkl kasvisliemijauhetta

2 dl vettä

1/2 dl oliiviöljyä

1 dl sokeritonta ja suolatonta maapähkinävoita

Paistoliemi:

4 dl omenatäysmehua

1 dl ketsuppia

2 rkl soijakastiketta

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl fariiniasokeria

1 rkl valkosipulijauhetta

1 rkl sipulijauhetta

1 rkl savupaprikajauhetta

1 rkl rosmariinia

1 tl suolaa

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sekoita kulhossa yhteen kinkun kuivat ainekset. Lisää vesi, oliiviöljy ja maapähkinävoi ja sekoita. Muotoile taikina käsin kiinteäksi paistiksi.

Sekoita paistoliemen aineet yhteen ja kaada liemi korkeareunaiseen uunivuokaan. Valitse mahdollisimman pieni vuoka, jotta liemi peittää seitankinkun uunissa lähes kokonaan. Asettele kinkku vuokaan ja paista sitä uunissa noin 1 1/2 tuntia. Valele kinkkua paistamisen aikana liemellä useaan kertaan. Anna kinkun vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään ja lämmitä se uudelleen ennen tarjoilua.

•                •                •

Brittiläisissä vegaaniruokalehdissä näkyvät sikäläiset jouluperinteet. Vegan life – lehden kansikuvan sekahedelmätäytteellä eli ”jauhelihalla” täytetty torttu on sukua meidän joulutortuille. Taikina on helppo sekoitettu, makea piirastaikina, täyte otetaan suoraan purkista. Kaunista ideaa voi lainata lehtitaikinaleivonnaisiinkin: ehkä joulutorttujen sijaan voisi leipoa isomman luumutäytteisen tortun ja koristella sen vastaavilla tähden mallisilla koristeilla! Lehdessä on enemmän asiaa eläintensuojelusta ja veganismin ideologiasta kuin varsinaisia ruokaohjeita.

Vegan food on Britannian suosituin vegaaninen ruokalehti, täynnä herkullisia ja monipuolisia ohjeita englantilaisen joulupöydän klassisesta puddingista etnisen keittiön tarjontaan ja makeisiin herkkuihin.

Jouluna herkutellaan perinteisesti juustoilla, hedelmillä ja punaviinillä. Kaupan vegaaniset juustot ovat tuoteselosteiden perusteella lähinnä hyydytettyä rasvaa ja monet sisältävät  ympäristön kannalta haitallista palmuöljyä. Onneksi juustoja voi tehdä kotonakin, tässä maistiaiseksi kääntämäni lehden ohje mantelipohjaiseen juustoon, jota voi maustaa mielensä mukaan, ohjeen on laatinut Yvonne Holzl-Singh.

Mantelijuusto

Mantelijuustoa voidaan käyttää monien vegaanisten kermajuustojen perustana. Siitä voidaan valmistaa saksanpähkinä-mantelijuustoa, tomaatti-rosmariinijuustoa, manteli-paprikajuustoa ja paistettua mantelijuustoa.

150 g kuorittuja manteleita

60-70 ml kombucha-juomaa (hyvin varustettujen kauppojen virvoitusjuomahyllystä)

1/2 tl suolaa

1. Liota manteleita vähintään 24 tuntia.

2. Huuhtele mantelit ja sekoita ne kombucha-juoman ja suolan kanssa tehosekoittimessa, kunnes tahna on sileää. Pysäytä sekoitin välillä ja kaavi lastalla reunoille roiskunut tahna sekoittimen pohjalle, käynnistä,uudelleen. Tarvittavan nesteen määrä riippuu mantelien liotusajasta ja sekoittimen tehosta. Käytä niin vähän nestettä kuin mahdollista.

3. Kaavi juustomassa puhtaaseen lasi- tai keramiikkapurkkiin ja peitä lautasella.

4.  Anna seoksen kypsyä huoneenlämmössä 24-48 tuntia, riippuen siitä, kuinka voimakasta haluat juustosta. Maista välillä havaitaksesi, kuinka juusto on kehittynyt. Juusto kypsyy nopeammin lämpimässä kuin viileässä.

5. Pane juusto jääkaappiin, kun haluat hidastaa sen kypsymistä.

6. Juusto säilyy jääkaapissa noin viikon ajan.