omenasose

Kotimaiset omenat on nyt aika kerätä pakkasöiltä turvaa sisälle. Moni omakotitalon asukas  jopa tuskailee omenapuidensa sadon kanssa ja lahjoittaa niitä mieluusti kerrostalon asukeille. Talvilajikkeet voi pakata hellävaraisesti laatikkoon paperin väliin, ne säilyvät viileässä kellarissa hyvinkin alkuvuoteen. Omenat on hyvä pakata niin, että ne eivät koske toisiaan – kannattaa kysyä lähikauppiaalta kaupan hedelmälaatikoita pehmusteineen uusiokäyttöön. Omenasose on monikäyttöisyydessään loistava tuote talven  varalle, se sopii niin leivonnaisiin kuin puuron tai jugurtin kanssa. Ehkä paras kääretorttu syntyy juurikin omenasoseella. Ulkomaisista omenoista nämä herkut eivät onnistu, meidän lyhyt mutta sitäkin valoisampi kesämme lataa omenat täyteen aromeita ja hapokkuutta, joita leutojen ilmastojen omenat jäävät vaille.

Kaurainen omenapaiston on yksi ehdottomia jälkiruokasuosikkejani, siihen ei kyllästy ikinä. Kotimaisista omenoista sekin onnistuu parhaiten, ne ovat riittävän hapokkaita. Kondensoitu maito nostaa herkun uudelle tasolle, toki paistoksen voi tehdä ilman sitä. Omenat voi käyttää myös kuorineen.

Miksi käyttää suolatonta voita ja lisätä suolaa jälkikäteen? Suolaton voi on tuoreempaa, koska suolaa lisätään voihin paitsi maun, myös säilyvyyden parantamiseksi. Suolatun voin myyntiaika on huomattavasti pidempi kuin suolaamattoman, se on todellinen tuoretuote. Pakko mainostaa: Lidlin suolaton luomuvoi on valmistettu muista poiketen hapattamattomasta kermasta, rakenteeltaan se on pehmeämpää, täydellistä leivontaan!

 

 

Omenan ja vaniljan kestorakkaus!

Omenan ja vaniljan kestorakkaus!

Karamellisoitunut omenapaistos

Noin 20 kotimaista omenaa, kuorittuna ja siemenkodat poistettuina

 

1/2 tl kanelia

1 prk makeutettua kondensoitua maitoa

200 g suolatonta voita

1 rkl vaniljasokeria

Ripaus suolaa

200 g fariinisokeria

5 dl kaurahiutaleita

Voitele voilla uunivuoka, noin 30×40 cm. Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Paloittele omenat, ripottele niille kanelia. Kaada omenoiden lomaan kondensoitu maito. Omenoita täytyy olla reilu kerros!  Pane uunivuoka toiseksi alimmalle tasolle uuniin, anna kypsyä 10 minuutin ajan. Sillä välin sulata voi, sekoita siihen muut aineet. Ripottwle muroseos esikypsytettyjen omenoiden päälle. Kypsennä vielä noin 20 minuutin ajan, kunnes paiston on saanut kauniin ruskean värin ja kondensoitu maito on karamellisoitunut herkullisesti muroseoksen lomassa.

Tarjoile hyvän vaniljakastikkeen tai pehmeän vaniljajäätelön kanssa, molempien ohjeita on julkaistu blogissani aikaisemmin.

Perinteinen omenasose

Pakastettuun omenasoseeseen tarvitset huomattavasti vähemmän sokeria kuin kellarissa säilytetävään hilloon. Omenien aromit ja ihana hapokkuus säilyvät soseessa erinomaisesti. Tummumisen estämiseksi lisäsin mukaan sitruunamehua. Pudokkaat käyvät hyvin talousomeniksi, pese ne vain ennen kuorimista. Soseen valmistaminen on aikamoista näpräämistä, ota kaikki liikenevät käsiparit mukaan omenasosetalkoisiin. Tarjoa talkooväelle vaikka pannaria tuoreen soseen kanssa!

puoli ämpärillistä kotimaisia omenoita

4 dl sokeria

2 dl vettä

1 dl sitruunamehua

Poista omenista siemenkota, kuori ne ja leikkaa neljään osaan. Kiehauta kattilassa vesi ja sokeri, lisää sitruunamehu ja omenapalat. Sekoita niin, että kaikki omenat saavat sokeriliemi-sitruunamehukylvyn. Keitä kohtalaisella lämmöllä 10-15 minuutin ajan, kunnes omenat alkavat soseutua. Aja sose sileäksi sauvasekoittimella. Jaa sose sopivan kokoisiin pakasterasioihin ja pakasta jäähtyneenä.

Omenasoseen rakastajan pannari

1 litra kevytmaitoa

4 luomumunaa

5 dl vehnäjauhoja

2 rkl sokeria

1 tl suolaa

1 tl kardemummaa

50 g voita

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Mittaa pannarin aineet kulhoon, aja sauvasekoittajalla tasaiseksi taikinaksi. Sulata voi syvällä uunipellillä uunissa. Ota pelti pois uunista, kallistele sitä niin, että kaikki pinnat tulevat voilla voidelluiksi. Kaada taikina pellille, nosta varovasti uunin keskitasolle. Paista noin 20 minuutin ajan, kunnes pannari on kauniin ruskea. Pannarin kuuluu pullistella muhkuraiseksi kypsymisen aikana!

Omenapannarin saat aikaan, kun ripottelet pannaritaikinan  päälle ennen kypsentämistä 5 dl omenakuutioita tai -viipaleita, 1 tl kanelia ja 1/2 dl sokeria.