Päältä rapea, sisältä samettisen pehmeä!

Créme brûlée on ranskalaisen keittiön klassikko, sen luoja oli 1600-luvulla vaikuttanut ranskalainen keittiömestari Francois Massialot. Hänen aikanaan pinnalle ripoteltu sokeri poltettiin karamelliksi punahehkuiseksi kuumennetulla raudalla, joka vietiin aivan liki vanukkaan pintaa. Suomeen ranskalaisen keittiön jälkiruuat tulivat vasta mutkan kautta muutama sata vuotta myöhemmin.

Klassikko on yksinkertaisuudessaan nerokas: silkkisen pehmeä vaniljavanukas, jonka pinnalla on lasimaisen rapea poltettu sokeripinta. Jauhosuuruksilla ei saa aikaan yhtä sileää lopputulosta kuin munankeltuaisilla suurustamalla. Macaronien teosta jäi yli runsaasti keltuaisia, siitä hyvä tekosyy tämän ihanuuden valmistamiseen.

Tämä on oivallinen juhla-aterian päätös, jonka perustana ovat laadukkaat raaka-aineet. Créme brûlée ei kaipaa seurakseen mitään, se on pieni mutta täydellinen piste hyvälle aterialle.

Créme brûlée 6-8 hengelle

2 dl kuohukermaa

4 dl kahvikermaa

8 keltuaista

1 vaniljatanko

3/4 dl sokeria

pinnalle jälkiruokalusikallinen tummaa sokeria/ annos

Halkaise vaniljatanko, raaputa veitsen kärjellä siemenet pieneen kattilaan. Lisää kerma ja sokeri sekä vaniljatanko kattilaan, kuumenna kiehuvaksi. Jos aikataulu antaa myöten, jätä seos maustumaan ja kuumenna uudelleen ennen lisäämistä keltuaisten sekaan. Vaahdota toisessa kuhossa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi, lisää voimakkaasti vispaten kuuma kermaseos joukkoon siivilän läpi.

Kaada seos laakeisiin, uuninkestäviin jälkiruokavuokiin. Kypsennä vesihauteessa 150 asteessa noin 20 minuuttia. Ne saavat olla keskeltä vielä hieman hyllyvän oloisia. Vesihauteen saat tehtyä näin: lado vuuat syvälle uunipellille, laita uunipelti uuniin ja kaada kiehuvaa vettä varovasti pellille niin, että se ei ulotu aivan vuokien yläreunaan asti. Ole varovainen, kun nostat pellin pois uunista! Nosta vuuat pois vesihauteesta, anna jäähtyä ennen sokerikuorrutuksen tekemistä.

Ennen tarjoilua ripottele pintaan tummaa sokeria, karamellisoi kaasulampulla tai uunissa grillivastuksen alla. Jäähdytä ennen tarjoilua. Uunissa optimaalisen tumma ja palanut ovat hyvin lähellä toisiaan, tarkkaile tilannetta tiiviisti uunin luukun takana. Juhlallinen hetki, kun lusikka rikkoo sokeripinnan. Rits!