Minun jouluuni kuuluu tumma maustekakku, jo lapsuudesta tuttu herkku. Piimäkakuksi sitä voisi sanoa, paitsi ettei tässä kakussa ole piimää vaan soijajugurttia.

Itse asiassa valtaosan perinteisistä joulupöydän ruoista voi valmistaa vegaanisina – laatikot, rosollin, joulutortut ja piparit. Joulun ilmastoteko voi olla ruokapöydän ilmastokuorman keventäminen, vähemmälläkin pärjää. S- ja K-kaupan joulun sisäänheittotarjousten perusteella näyttää siltä, että ilmastonmuutos on jouluksi peruttu, ne pursuilevat lihaa eri muodoissa. Nyhtistä tai tofua on turha etsiä niiden erikoistarjouksista.

Jos ruokavalintojen ja ilmastomuutoksen suhde on epäselvä, niin sekin selviää Kaisa Happosen ja Karri Miettisen Ilmastoteko-kirjasta (WSOY 2020). Eläinten kasvatus ruoaksi aiheuttaa noin 20 % kaikista kasvihuonepäästöistä, enemmän kuin koko maailman liikenteen aiheuttamat päästöt!

Ai niin, taisin aloittaa maustekakulla, kas tässä tulee sen resepti:

Maustekakku

6 dl vehnäjauhoja

2 dl sokeria

2 tl kanelia, kardemummaa, inkivääriä kutakin

1 tl neilikkaa

1 tl suolaa

2 tl ruokasoodaa

2 dl rusinoita

2 dl saksanpähkinöitä

2 dl rypsiöljyä

2 dl tummaa siirappia

1,5 dl soijajugurttia

1,5 dl puolukkasurvosta

Pane uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele rengasvuoka (1,7-2 litraa tilavuudeltaan).

Sekoita kaikki kuivat aineet, tee kuoppa jauhoseoksen keskelle. Mittaa mukaan öljy, siirappi, jugurtti ja puolukkasurvos. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja lusikoi vuokaan. Tasoita tarvittaessa pintaa hieman. Pane vuoka ritilän päälle alimmalle tasolle, anna kypsyä tunnin verran.  Anna kakun jäähtyä puolisen tuntia vuoassa ennen kun kumoat sen. Kakku säilyy viileässä hyvin, jos ei kukaan popsi sitä suihinsa sitä ennen.

Hyvää joulua, toverit!