Jouluhalko on ranskalaisen joulupöydän perinteinen herkku. Alkujaan jouluhalko muistutti ulkomuodoltaan oikeaa halkoa, mutta nykyisin sokerileipurit ovat etääntyneet tästä esikuvasta ja jouluhalot ovat toinen toistaan kauniimpia torttuja.

Jouluhalon perusta on kääretorttu, suklainen tai hedelmäinen. Tukevalla suklaakuorrutuksella päällystetty suklaatorttu on ehkä perinteisin, mutta rein omasta jouluhalostani raikkaamman. Se on myös gluteeniton, mutta kookosjauhot voi hyvi korvata vehnäjauholla, jos ruokailijoissa ei ole keliaakikkoja.

Omenainen jouluhalko, 8-10 hengelle

Kääretorttupohja:

4 luomumunaa

2 dl sokeria + 2 rkl leivinpaperille

1 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 dl kookosjauhoja

1 vaniljatanko tai 1 rkl vaniljasokeria

Tortun täytteeksi 4 dl omenahilloa

Koristeluun 5 dl kuohukermaa, 3 rkl sokeria + 1 rkl vaniljasokeria

Pinnalle kaakaojauhoa tai marjajauhoa (kuvan tortun pinnalla on vadelmajauhetta)

Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Levitä syvän uunipellin päälle leivinpaperi, taittele kulmat huolella. Levitä toinen leivinpaperi pöydälle ja sirottele paperille sokeria.

Sekoita jauhot, leivinjauhe ja halkaistun vaniljatangon sisältä raaputetut siemenet kulhossa. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri toisessa kulhossa vaaleaksi, tukevaksi vaahdoksi, helpoiten tämä onnistuu sähkövatkaimella. Siivilöi jauhoseos munavaahtoon ja sekoita varovasti lastalla, ettei munavaahdon ilmavuus kärsi.

Kaada vaahto pellin päällä olevalle  leivinpaperille, tasaa pinta lastalla. Pane pelti uunin keskiosaan, kypsennä pohjaa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin vaaleanruskea.

Tartu kypsän torttulevyn alla olevan leivinpaperin kahdesta kulmasta kiinni ja kiepsauta levy sokeroidulle leivinpaperille niin, että paistetun torttupohjan alla oleva paperi jää päällimmäiseksi. Vedä paperi pohjan päältä varovasti irti, käytä veistä apuna tarvittaessa.

Anna pohjan jäähtyä muutama minuutti, levitä sen jälkeen levyn pinnalle omenahilloa. Kääri torttulevy leveämmältä sivulta tiukaksi kääretortuksi levyn alla olevaa paperia avuksi käyttäen. Anna kääretortun jäähtyä paperin sisällä.

Vaahdota kerma varsin kovaksi vaahdoksi, että se pysyy kuosissa pursotettaessa. Mausta vaahto sokereilla, pursota tai levitä vaahto tortun pinnalle. Anna tortun vetäytyä kylmässä muutama tunti ennen tarjoilua makujen tasaantumiseksi.