joulutortut omenahillolla

Rakastan joulun odotusta, sen tuoksuja, makuja  ja kaikenlaista puuhailua. Kun keskitalven juhla on ohi, alkavat päivät pidentyä ja talvi kallistuu kohti kevättä. Haluan jakaa tämän odotuksen ilon kanssanne: Lähi(ö)ruokaa aloittaa joulukalenterin, jonka luukku aukeaa jossain vaiheessa jokaisena päivänä ennen joulua. Luvassa on ruokaohjeiden lisäksi myös kirjavinkkejä pukinkonttiin ja helposti tehtäviä ruokalahjoja. Joskus luukun  avautuminen voi vierähtää iltaan, koska bloggaaminen on minulle harrastus (usein pitkien) työpäivien ohella, talkootyötä Kansan Uutisten hyväksi.

Pakastettu voitaikina on mainio valmistuote, josta joulutortut valmistuvat puolessa tunnissa, vaikka aamiaispöytään. Ostan yleensä kilon paketin voitaikinalevyjä ja paistan niistä muutaman tortun kerrallaan. Levyt sulavat huoneenlämmössä pellillä leivinpaperin päällä 10-15 minuutissa, minkä jälkeen ei tarvita kuin muutama viilto taikinaan ja teelusikallinen marmeladia keskelle. Paista tortut voitelematta 200 asteessa 15-20 minuutin ajan, ne nousevat paremmin ja pinta maistuu paremmalta. Kananmuna saa helposti kitkerän vivahteen voitaikinaleivonnaisen pinnalla, kun leivonnaiset paistetaan riittävän kypsiksi ja annetaan nurkkien ruskistua. Tomusokerihunnutus antaa sekä näköä että makua.

Perinteisen luumumarmeladin sijaan käytin kotitekoista omenahilloa, jonka mausteeksi ripautin torttujen pinnalle hieman kanelia. Ceylonin kaneli on turvallinen valinta, siitä puuttuu tavallisessa kanelissa oleva kumariini. Kumariini on maksatoksinen aine, siksi tavallista kanelia ei pitäisi tarjota ainakaan pienille lapsille usein tai suurissa määrissä.