koko suomi leipoo

Koko Suomi leipoo-kisan parhaat ohjeet

Suositun ja sympaattisen Koko Suomi leipoo kisan ohjeet on koottu yksiin kansiin kaikkien ohjelman fanien iloksi. Koko Suomi leipoo -kirjan ovat toimittaneet Jenni Salminen ja Elina Turunen , teknisten reseptien ohjeet ovat kisan tuomareiden Mika Parviaisen ja Veli-Matti Ahvenharjun käsialaa (WSOY 2014).

Ohjeiden kooste on onnistunut ja monipuolinen, mukana on monenlaisia suolaisia ja makeita leivonnaisia, kisan tuomari-kondiittoreiden ammattilaisvinkeillä varustettuina. Kirjassa esitellään myös sokerileipurin erikoisemmat raaka-aineet ja työkalut, joilla leivonnaiset on helppo nostaa uudelle laatutasolle. Leipominen on itse asiassa helppoa, kunhan vaan noudattaa ohjeita huolellisesti ja käyttää kunnon raaka-aineita. Muuten keittiössä voi olla suurpiirteinen, mutta sokerileipurin parhaat apulaiset ovat digitaalinen keittiövaaka ja sokerilämpömittari. Kirja on hyvä perusopas aloittelevallekin kotileipurille, ohjeet ovat selkeitä ja perusteellisia. Osa leivonnaisista on varsin monimutkaisia, mutta joukossa on ihan simppeleitäkin herkkuja.

Joulumarkkinoille ilmestyneessä kirjassa on mukana myös jouluisia ohjeita. Niin kuin kirjassa todetaan: ”Piparkakkutalo on joulun hauskin projekti.” Kirjasta löytyvät kaavat satupuun latvuksessa olevaan piparitaloon, mutta samasta taikinasta voi jokainen tehdä ihan omanlaisensa talon, vain mielikuvitus on rajana. Koristeluun käytettävä pikeeri eli tomusokerikuorrute on helppo tehdä kotona, pienet tuubit tulevat suurkuluttajalle turhan kalliiksi. Tässä kirjan ohje kaikille luoville  piparirakennusmestareille, ilman kaavoja:

Piparkakkutalo

300 g margariinia

1/2 dl siirappia

4 dl sokeria

1 rkl kanelia

1 tl neilikkaa

1/2 tl inkivääriä

1/2 tl kardemummaa

1/4 tl pomeranssinkuorta

3 kananmunaa

13 dl vehnäjauhoja

2 tl ruokasoodaa

Pikeeri koristeluun:

2 valkuaista

500 g tomusokeria

2 tl sitruunamehua

Valmista taikina: kuumenna margariini, siirappi, sokeri ja mausteet kattilassa. Kun seos kiehahtaa, siirrä se pois liedeltä. Sekoittele, kunnes sokeri sulaa. Jäähdytä. Lisää munat yksitellen sähkövatkaimella vatkaten. Sekoita sooda ja vehnäjauhot keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita, kunnes taikina on tasaista. Laita taikina jääkaappiin ja anna jähmettyä yön yli.

Kauli taikina leivinpaperin päällä ohueksi uunipellin kokoiseksi levyksi, 2-3 mm paksuksi. Leikkaa taikinasta haluamasi muotoisen talon seinät ja katto sekä talon alusta. Ylijäämäpaloista voi tehdä puita, eläimiä, tonttuja, autoja tai ihan mitä haluaa. Pois osien välistä ylijäänyt taikina niin, että paloilla on tilaa paisua uunissa. Siirrä paistettavat palat leivinpaperin mukana uunipellille. Paista paloja uunissa 200 asteessa 5-10 minuuttia koosta riippuen.

Kasaa talo kuumalla sokerilla. Lämmitä sokeria paistinpannulla, kunnes se sulaa tasaiseksi. Kasta palat varovasti kuumaan sokeriin niiltä pinnoilta, jotka on tarkoitus saada liimattua. Aloita kiinnittämällä ensin talon seinäpalat alustaan, sen jälkeen kattopalat. Varo: sokeri on todella kuumaa!

Sekoita pikeeri vatkaamalla tomusokeri, sitruunamehu ja valkuaiset sekaisin. Jos pikeeri on liian ohutta, lisää tomusokeria, jos liian paksua, lisää sitruunamehua. Pane pikeeri kertakäyttöiseen pursotinpussiin, leikkaa sen kärkeen pieni reikä. Koristele talo ja pihapiiri pikeerillä, voit kiinnittää siihen lisäkoristeeksi karkkeja tai strösseleitä, ennen kun pikeeri kuivuu.