sillit purkissa

Nyt on viime hetki panna joulusillit purkkiin, että ne ehtivät maustua aatoksi. Kirjahyllystä löytyi Pirjo Muurisen Seepra-sarjassa ilmestynyt keittokirja Silakka, silli, anjovis vuodelta 1981. Ohjeet ovat yhä käyttökelpoisia, mukana ovat klassiset Vorschmack, Janssonin kiusaus kuin myös kansainvälisen keittiön tuulahduksena Provencen salaatti ja silliä puolalaiseen tapaan. Onneksi nykyään saa valmiiksi vähäsuolaisia rasvasillejä, joita ei tarvitse liottaa tuntikausia vedessä suolamäärän tasaamiseksi.

Lasimestarin silliä syötiin lapsuudessani myös kesällä uusien perunoiden kanssa. Se on perheen suosikki myös joulupöydässä. Ohjeen mukaan sillin pitäisi maustua 2-3 viikkoa kylmässä ennen nauttimista, mutta kokemuksen perusteella se on maukasta jo muutaman päivän jälkeen. Korvasin ohjeen piparjuuren tuoreella kurkuman juurella, joka antaa liemeen keltaisen sävyn. Perkasin sillit ruodottomiksi ja nahattomiksi fileiksi, jotta pöydässä ei tarvitse niitä itse kunkin ryhtyä perkaamaan. Sillit voi maustaa myös tillillä, valkosipulilla, tomaattisoseella tai vaikkapa sinapilla!

Säilyvä lasimestarin silli

4 rasvasilliä

3 punasipulia

pieni porkkana

pala kokonaista inkivääriä

6 neilikkaa

2 tl sinapinsiemeniä

2 tl maustepippureita

1 tl valkopippureita

3 laakerinlehteä

Liemi:

3,5 dl vettä

2,5 dl sokeria

2 dl väkiviinaetikkaa

1. Avaa sillit. Tyhjennä ja puhdista niiden sisus. Liota sillejä runsaassa vedessä yön yli (vähäsuolaisten sillien kohdalla riittää huuhtelu kylmällä vedellä).

2. Leikkaa sillit kokonaisina nahkoineen annosviipaleiksi. Kuori sipulit ja porkkana ja viipaloi ne.

3. Keitä liemi: kiehauta vesi ja sokeri, lisää etikka ja jäähdytä.

4. Lado tölkkiin vuorotellen mausteita, kasviksia ja sillipaloja. Kaada täysin jäähtynyt liemi päälle. Säilytä silliä 2-3 viikkoa kylmässä ennen tarjoamista.