Aattoaamun kalenterin luukusta löytyy hiljaisuus ja rauha. Päivä alkaa lempeästi riisipuurolla, jonka voimin jaksaa aaton askareet ennen illan herkuttelua ja juhlintaa. Aattona vetäytyy Lähi(ö)ruokaa blogikin joululomalle ja palaa ruokajuttuihin uuden vuoden jälkeen. Hyvää joulua, rauhaa ja rakkautta!

Riisipuuroa kannattaa keittää niin iso annos, että sitä riittää myös jälkiruokaan. 1980-luvulta asti on meidän jälkiruokapöytäämme kuulunut ananasriisi, jonka esikuvana on Maltan riisi, veriappelsiineilla höystetty jälkiruoka. Tanskalaiset herkuttelevat vaniljalla maustetulla kermavaahdolla höystetyllä puurolla ilman hedelmiä.

Riisipuuro

30 g  voita

3 dl vettä

3  dl puuroriisiä

1,5  l täysmaitoa

1 tl suolaa

tarjoiluun Ceylonin kanelia ja sokeria

Sulta voi kattilassa, lisää vesi ja kiehauta. Lisää riisit ja keitä sekoitellen, kunnes isoin osa vedestä on imeytynyt riisiin. Lisää maito, anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 30-40 minuuttia, kunnes puuro on kypsää. Lisää suola. tarjoile sokerin ja kanelin kanssa – Ceylonin kaneli on turvallinen vaihtoehto, se ei sisällä haitallista määrää maksatoksista kumariinia.

Ananasriisi

0,5 l kylmää riisipuuroa

2 dl kuohukermaa

0,5 dl sokeria

1 vaniljatangon siemenet tai 2 tl vaniljasokeria

1 iso prk ananasrenkaita tai puolikas tuore ananas paloiteltuna

2 klementiiniä paloiteltuina

Vaahdota kerma. Sekoita se  muiden aineiden kanssa, anna maustua jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään. Voit koota annokset laseihin: sekoita vanilja ja kerman puuroon, lusikoi kerroksittain puuroa ja helmäpaloja annoslaseihin.

 hyvää joulua