Teresa Välimäki, Johanna Lindholm ja valokuvaaja Laura Riihelä ovat tehneet joulumarkkinoille hyvän ja monipuolisen kirjan: Hyvää joulua (WSOY 2014) vaatisi päivittäistä omistautumista jouluvalmisteluihin, että ehtisi kokeilemaan kaikkea mahdollista! Joulupöydän uudistuneiden herkkujen lisäksi tekijät tarjoavat ohjeita jänniksi mutta helpoiksi ruokalahjoiksi, sekä ideoita kodin koristeluun juhlaa varten. Tästä kirjasta saatte maistiaisia useammankin kalenteriluukun takaa, aloitan taateli-piimäkakulla. Käytin piimän sijasta nesteenä sitruunajugurttia ja voi sijaan rypsiöljyä, lopputulos oli todella hyvä! Ruokasoodan kanssa on käytettävä hapanta taikinanestettä, muuten sooda ei toimia kakkua nostattavasti.
Taatelipiimäkakku
200 g voita
6 dl vehnäjauhoja
2 dl fariini- tai muscovadosokeria
2 tl ruokasoodaa
1 tl neilikkaa
1 tl kanelia,
1 tl inkivääriä
1 tl kardemummaa
100 g kuivattuja taateleita hienonnettuna
3 dl piimää
2 dl vaaleaa siirappia
Vuokaan nokare voita ja korppujauhoja
Sulata voi ja jäähdytä se. Sekoita kuivat aineet ja hienonnetut taatelit keskenään. Lisää piimä ja siirappi, valuta lopuksi joukkoon sula voi. Sekoita ainekset nopeasti sekaisin niin, ettei taikinaan synny sitkoa.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (vetoisuus noin 2 litraa) ja paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin tunnin ajan. Jos kakun pinta tummuu liikaa, peitä vuoka foliolla.
Jäähdytä kakku kokonaan ennen kun kumoat sen vuoasta. Koristele halutessasi tomusokerilla. Taatelipiimäkakku säilyy pitkään ja sen voi myös pakastaa. Se on myös mainio ruokajoululahja!
Lahjavinkki:
Pakkaa kakun kuivat aineet kauniiseen lasipurkkiin kerroksittain. Kirjoita mukaan ohje: lisää 3 dl piimää, 2 dl siirappia ja 2 dl rypsiöljyä. Sekoita taikina tasaiseksi, paista 2 litran vetoisessa voidellussa ja korppujauhotetussa vuoassa tunti 175 asteessa.