Hyvää joulua kirja

 

Teresa Välimäki, Johanna Lindholm ja valokuvaaja Laura Riihelä ovat tehneet joulumarkkinoille hyvän ja monipuolisen kirjan: Hyvää joulua (WSOY 2014) vaatisi päivittäistä omistautumista jouluvalmisteluihin, että ehtisi kokeilemaan kaikkea mahdollista! Joulupöydän uudistuneiden herkkujen lisäksi tekijät tarjoavat ohjeita jänniksi mutta helpoiksi ruokalahjoiksi, sekä ideoita kodin koristeluun juhlaa varten. Tästä kirjasta saatte maistiaisia useammankin kalenteriluukun takaa, aloitan taateli-piimäkakulla. Käytin piimän sijasta nesteenä sitruunajugurttia ja voi sijaan rypsiöljyä, lopputulos oli todella hyvä! Ruokasoodan kanssa on käytettävä hapanta taikinanestettä, muuten sooda ei toimia kakkua nostattavasti.

Taatelipiimäkakku

Taatelipiimäkakku

200 g voita

6 dl vehnäjauhoja

2 dl fariini- tai muscovadosokeria

2 tl ruokasoodaa

1 tl neilikkaa

1 tl kanelia,

1 tl inkivääriä

1 tl kardemummaa

100 g kuivattuja taateleita hienonnettuna

3 dl piimää

2 dl vaaleaa siirappia

Vuokaan nokare voita ja korppujauhoja

Sulata voi ja jäähdytä se. Sekoita kuivat aineet ja hienonnetut taatelit keskenään. Lisää piimä ja siirappi, valuta lopuksi joukkoon sula voi. Sekoita ainekset nopeasti sekaisin niin, ettei taikinaan synny sitkoa.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (vetoisuus noin 2 litraa) ja paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin tunnin ajan. Jos kakun pinta tummuu liikaa, peitä vuoka foliolla.

Jäähdytä kakku kokonaan ennen kun kumoat sen vuoasta. Koristele halutessasi tomusokerilla. Taatelipiimäkakku säilyy pitkään ja sen voi myös pakastaa. Se on myös mainio ruokajoululahja!

Lahjavinkki:

Pakkaa kakun kuivat aineet kauniiseen lasipurkkiin kerroksittain. Kirjoita mukaan ohje: lisää 3 dl piimää, 2 dl siirappia ja 2 dl rypsiöljyä. Sekoita taikina tasaiseksi, paista 2 litran vetoisessa voidellussa ja korppujauhotetussa  vuoassa tunti 175 asteessa.