paistettu kaladuo

Jos haluat ilahduttaa kumppaniasi vaikkapa itsenäisyyspäivänä täydellisellä kala-pasta-aterialla, kiinnitä erityistä huomiota oikeaan ajoitukseen. Sekä kala että pasta on kypsennettävä aivan viime hetkellä, lävikössä seisonut pasta tai pannulla kuivaksi kypsynyt kala eivät ole mitään ruokanautintoja. Hauduteun fenkolin voit valmistaa ensimmäiseksi alta pois, se kestää odottelua kannen alla. Esilämmitä lautaset vaikkapa 50-asteisessa uunissa, annokset pysyvät lämpiminä myös pöydässä.

Mustekalan musteella tummaksi sävytetty pasta antaa kauniin kontrastin vaalealle kalalle ja fenkolille. Tilli antaa kalan kanssa tarjottuun valkosipulipastaan mukavan vivahteen, yhtä hyvin voit käyttää silputtua lehtipersinjaa.

Paistettu kaladuo, valkosipulipastaa ja haudutettua fenkolia kahdelle

200 g seepia-tuorepastaa

4 rkl oliiviöljyä

4 valkosipulinkynttä hienonnettuna

2 rkl silputtua tuoretta tilliä

Mustapippuria, suolaa

 Paistettu kaladuo

200 g turskan selkäfilettä tai muuta vaaleaa kalaa

200 g nahatonta nieriä- tai lohifilettä

50 g voita

Suolaa, mustapippuri

 

Haudutettu fenkoli

1/2 fenkoli

20 g voita

( tähtianis)

Suolaa

 

Valmista ensin fenkoli: irrota uloimmat lehdet ja pese mahdolliset mullat pois. Suikaloi fenkoli ohuiksi viipaleiksi. Sulata voi kattilassa, lisää fenkolit ja jätä kannen alle miedolla lämmöllä hautumaan, sekoita välillä. Jos haluat voimakkaamman anisaromin, lisää joukkoon yksi tähtianis.

Pane pastavesi kuumenemaan, lisää siihen 1 rkl suolaa. Silppua valkosipulit ja tillit valmiiksi.

Kun fenkoli alkaa olla pehmeää, pane voi kuumenemaan paistinpannulle. Taputtele turskapaloille hieman vehnäjauhoja, pinta kuivahtaa ja ruskistuu kauniimmin. Paista kalapalat molemmin puolin kauniin ruskeiksi, valele pannulla olevalla voilla. Nosta kalat lämpimälle lautaselle odottamaan ja pistä seuraavaksi nieriäfileet pannulle. Ne kypsyvät todella nopeasti. Pannun on oltava niin kuuma, että pinta ruskistuu ja kala säilyy sisältä mehevänä. Mausta kalat suolalla ja mustapippurilla, nosta turskan viereen odottamaan.

Lisää tuorepasta kiehuvaan veteen kun nieriät ovat pannulla, älä ylitä pakkauksessa ilmoitettua keittoaikaa. Kaada pasta lävikköön, kuumenna pastakattilassa öljy, lisää valkosipulit ja yrtit, sen jälkeen pasta. Mausta suolalla ja pippurilla, pyöräytä pastaa niin että mausteöljy jakaantuu tasaisesti.

Annostele kuuma pasta välittömästi lautasille, nosta kalapalat sen kylkeen ja haudutettua fenkolia sen viereen. Nauti heti!