Juhannukseksi on luvattu lämmintä säätä, liikaa aikaa ei kannata tuhrata keittiössä. Tässä pari helppoa reseptiä juhannukseksi ja ylipäänsä marjasadon aikaan – lämmin alkukesä on vauhdittanut marjojen kypsymistä. Raparperikin sesonki on vielä käynnissä, tällä kertaa se päätyy pullan täytteeksi. Nämä herkut sopivat myös vegaanille, kun käytät kasvisperäistä jugurttia.

Marjamaljat neljälle

1/2 litraa tuoreita mansikoita

3 dl punaherukoita tai mustikoita

3 rkl sokeria

5 dl vaniljalla maustettua soijajugurttia (esim Alpro)

3 dl granolaa

Poista mansikoita kannat, sekoita ne sokerin ja muiden marjojen kanssa ja anna maustua puolisen tuntia jääkaapissa.

Jaa marjat neljään kauniiseen lasiin, lusikoi niiden päälle jugurtti. Lisää lopuksi granola. Voit koristella maljat kokonaisilla marjoilla tai syötävillä kukilla, esim orvokeilla tai ruusunlehdillä.

Vegaanin raparperipullat, 24 kpl

3 dl kauramaitoa

2 dl vettä

50 g tuoretta hiivaa

2 dl sokeria

1 tl suolaa

1 rkl hienonnettua kardemummaa

200 g margariinia, esim sininen Keiju

12-13 dl vehnäjauhoja

Täyte:

3-4 raparperinvartta ohuina siivuina

100 g margariinia

1 rkl vaniljasokeria

2 tl  kanelia

1 dl sokeria

Murenna hiiva kulhoon, kaada sen päälle huoneenlämpöiset  kauramaito ja vesi. Lisää sokeri, suola ja kardemumma sekä 6 dl jauhoja. Sekoita tasaiseksi. Lisää loput jauhot kahdessa erässä, ennen toista erää vaivaa taikinaan huoneenlämpöinen margariini. Vaivaa taikinaa koneella viitisen minuuttia, käsin hieman pidempään. Hyvin vaivattu taikina ei enää tartu käsiin tai kulhon reunoihin. Älä lisää jauhoja liikaa, taikina ei saa olla liian tiukkaa. Jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan kaksinkertaiseksi, aikaa siihen kuluu lämpötilasta riippuen 1-1,5 tuntia.

Kumoa noussut taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Kauli se noin 1,5 cm paksuksi suorakaiteeksi. Sekoita vaniljasokeri margariiniin ja levitä rasvaseos taikinalevylle lastalla. Ripottele raparperiviipaleet levyn päälle., sirottele niille sokeri ja kaneli. Kääri levy tiukaksi rullaksi. Leikkaa rulla viipaleiksi ja esettele palat leikkauspinta ylöspäin paperisiin vuokiin. Pane uuni lämpenemään 225 asteeseen. Anna pullien nousta huoneenlämmössä 20-30 minuuttia, voitele kauramaidolla ja ripottele raesokeria tai mantelilastuja pinnalle.

Kypsennä pullia uunin keskiosalla noin 20 minuuttia. Pullat eivät ruskistu yhtä paljon kuin perinteiset kananmunalla voidellut pullat. Voit siivilöidä tomusokeria pullien päälle ennen tarjoilua niin saat niistä juhlavan oloiset, sopii erityisen hyvin mantelilastuilla koristeltuihin pulliin.

Pullien täytteenä voi käyttää myös marjoja tai kuutioitua omenaa!