Ravintolapäivästä jäi yli pari tölkillistä maitoa, jotka piti jalostaa säilyvään muotoon. Kotijuusto oli ratkaisu tähän pulmaan! Juuston tekeminen on helppoa eikä vaadi välttämättä mitään erityisvälineitä. Puisia juustokehiä myydään jopa tavallisissa Prismoissa, jos innostut isommin juustomestarin hommista.

Bertta-mummoni kutsui maidosta tehtyä juustoa narinajuustoksi, se narskuu mukavasti hampaissa. Vanhoissa keittokirjoissa on hyviä perusohjeita erilaisiin kotijuustoihin, piimäjuusto juoksettuu ilman juoksutinta, piimän omien happojen ansiosta. Mystistä on, kuinka samalla perusmenetelmällä saadaan valmistettua erilaisten kypsennystapojen avulla tuhansia erilaisia juustoja. Yhteen juustokiloon menee noin 10 litraa maitoa!

Päätin  kokeilla juuston savustamista – virolaisilla on savujuustonsa, mutta pehmeää kotijuustoa en ole savustettuna syönyt aikaisemmin. Lopputulos on reilusti savun makuinen, etenkin ruokaisiin salaatteihin kelpo aines.

Savustettu kotijuusto

2 litraa kevytmaitoa

2 tl juuston juoksutinta

Suolaa

Savustuspönttöön leppäpuruja ja pari sokeripalaa

Lämmitä maito 30 asteiseksi, lisää juoksutin ja sekoittele pari minuuttia. Jätä kannen alle juoksettumaan. Kun massa on hyytynyt, leikkaa siihen ristiviiltoja pohjaa myöten, saat heran erottumaan juustomassasta. Kauho reikakauhalla juustomassaa harsolla vuorattuun juustokehään tai siivilään. Anna enimpien nesteiden valua pois, pane sen jälkeen lautanen tai vastaava juuston päälle, painoksi vielä vedellä täytetty juomalasi tai vastaava. Anna valua viileässä yön yli.

Seuraavana päivänä juusto kumotaan kehästä tai siivilästä ja hierotaan varovasti päälle suolaa. Laita juusto voidellun folion päälle savustuspöntön ritilälle, anna savustua noin 20 minuutin ajan. Nauti lämpimänä tuoreeltaan tai anna jäähtyä seuraavaan päivään. Kotijuustoa ei kannata kovin montaa päivää säilyttää, pistele menemään leivän päällä, salaatissa tai kotimaisten omenien kanssa.