Rapeitä näkkäreitä ja pari hyvää juustoa, täydellinen herkkuhetki.

Erilaisista hiutaleista ja siemenistä saa loihdittua helposti rapeaa näkkäriä, vaikkapa juustojen, hedelmien  ja viinin tai teen seuraksi uuden vuoden vastaanottoon. Taikinan voi tehdä ilman hiivaakin, mutta pieni hiivamäärä ja taikinan käyminen antaa näkkäriin lisää makua. Kuumempi alkulämpö tuo jyvien paahtuneet aromit esiin.Vehnäjauhot pitävät leivän rakenteen kasassa.

Näkkäriin voi käyttää kaurahiutaleiden sijaan myös mysliä, kuivatut hedelmät ja pähkinät sopivat hyvin yhteen juustojen kanssa. Uudet ravitsemussuositukset kehottavat syömään kokojyväviljaa, siemeniä ja pähkinöitä. Tässä leivässä on niitä kaikkia jokaisessa suupalassa.

Jyväjemmarin näkkileipä

2 dl kaurahiutaleita

1 dl vehnäjauhoja

2 dl auringonkukan siemeniä

1,5 dl seesaminsiemeniä

1 dl kuorellisia manteleita rouhittuna

0,5 dl kasviöljyä

1 tl hiivaa

2 tl suolaa

4 dl vettä

Mittaa kaikki aineet kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä tunnin verran. Levitä taikina leivinpaperin päälle ohueksi levyksi. Paista ensin 225 asteessa kymmenen minuuttia, ota pelti uunista ja jaa levy veitsellä painellen haluamasi kokoisiksi näkkäreiksi. Pane pelti takaisin uuniin,  laske lämpö 200 asteeseen ja paista näkkäreitä vielä 25 minuutin ajan. Avaa uunin luukkua välillä, että kosteus pääsee haihtumaan uunista. Irroita leivät toisistaan, kun levy on hieman jäähtynyt. Voit vielä kuivattaa näkkäreitä ritilän päällä uunissa 200 asteessa, jos haluat saada niistä täysin kuivia ja hyvin säilyviä.