Tänään on suomalaisen ruoan päivä, minkä kunniaksi jaan  oman kaalikääryleiden reseptini. Täytteeseen käytin lähimetsän tuoreita herkkutatteja, kauratalkkunaa ja hernerouhetta. Edullisista raaka-aineista valmistuu juhlava ruoka, ei kääryleitä joka päivä ehdi valmistaa. Kaalin sisuksen pienimmät lehdet voi silputa täytteeseen mukaan tai hauduttaa kaalipiirakan täytteeksi.

Kaalikääryleet, 12-15 kpl

1 iso keräkaali

2-4 herkkutattia

1 iso sipuli

1/2 dl rypsiöljyä

1 dl Hirvelän karkeaa talkkunaa (gluteenitonta kauraa)

1,5 dl hernerouhetta + 5 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

1 t mustapippuria (suolaa)

0,5 dl tummaa siirappia

margariinia vuoan voiteluun

Pane kaali niin isoon kattilaan ja täytä kattila vedellä. Kaalin pitäisi peittyä veden alle, tai sitten kaali täytyy kääntää toisin päin keittämisen puolivälissä. Tarkoitus on vain pehmittää lehtiä niin paljon, että niitä on helpompi pyöritellä kääryleiksi, noin puolen tunnin kypsennys riittää. Pane hernerouhe likoamaan puoleen litraan vettä.

Puhdista sienten pinta esim tiskiharjalla, kuutioi pieneksi. Silppua sipuli. Kuumenna öljy isolla pannulla tai kasarissa, kaada sienet ja sipulit sen päälle. Kuullottele sieniä ja sipuleita, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut ja sienet hieman ruskistuvat. Kaada joukkoon hernerouhe liotusveden kanssa, talkkuna, liemikuutio ja mausteet. Tarkista suolan määrä vasta valmiista täytteestä. Anna kypsyä miedolla lämmöllä puolisen tuntia, sekoittele välillä pohjaa myöten. Jos täyte on liian kuivaa, lisää hieman vettä. Voit korvata 2 dl vedestä kaurakermalla.

Nosta kaalinpää varovasti kattilasta kahden tukevan haarukan avulla. Irrota sievästi lehdet yksi kerrallaan mahdollisimman ehjinä.

Voitele uunivuoka. Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Levitä kaalinlehdet yksi kerrallaan isolle lautaselle, pane pari kukkurallista ruokalusikallista täytettä lehdelle, taita reunat täytteen päälle, käännä lehtiruodin pääty lehdestä päälle ja rullaa täytteeksi niin, että lehden kärki jää kääryleen alle. Nosta kääryleet vuokaan, jossa ne kypsyvät uunissa tiiviisti kylkikyljessä.

Ennen uuniin laittamista valuta siirappia kääryleiden päälle. Pane vuoka uuniin ritilän päälle uunin keskitasolle. Kääryleitä on hyvä valella vuokaan kertyvällä nesteellä pari kertaa kypsymisen aikana. Kypsennä kääryleitä 200 asteessa tunnin verran, laske lämpöä 150 asteeseen ja kypsennä kääryleitä vielä tunnin ajan. Tarjoa kääryleet lähimetsän puolukoiden kera, tänä syksynä niitä ovat metsät pullollaan! Perinteinen pottumuusi sopii kääryleiden lisukkeeksi.