Puustinen, Terho - Nieminen, Petri: Kahvi

Petri Nieminen ja Terho Puustinen: Kahvi. Suuri suomalainen intohimo (Tammi 2014)

Viinimaissa ilmestyy joka vuosi lukuisia viinikirjoja, viinien vuosikertoja arvioidaan ja pisteytetään niin ammattilaisten kuin harrastajienkin toimesta. Suomalaiset juovat kahvia henkeä kohden enemmän kuin minkään muun maan asukkaat maailmassa. Tähän suhteutettuna kahvista on kirjoitettu hämmästyttävän vähän. Lähinnä on uutisoitu kahvin hinnan heilahteluista, uhkaava hintojen nousu on johtanut rakkaan nautintoaineen hamstraamiseen. Kahvittelu on niin perisuomalainen tapa, että harva tiedostaa sen arabeilta lainatuksi tavaksi. Arabian niemimaalla kahvituvat olivat yleisiä jo 1500-luvulla.

Kahvi on kuitenkin paljon muutakin kuin myyntitilastojen kärjessä aivan omassa sarjassaan keikkuva Juhla mokka, jonka osuus kahvimyynnistä on 40 %. Niemisen ja Puustisen Kahvi-kirja valottaa kahvia monesta eri näkökulmasta: historian, kasvitieteen, nautintoaineen, teknisten apuvälineiden, tarjoiluastioiden, unohtamatta hyvän kahvinkeiton ohjeita.

Omat makumieltymykseni ovat vuosien aikana siirtyneet vaaleapaahtoisista kahveista tummiin. Samalla kahvin valmistusvälineiden määrä on kasvanut. Mökillä voidaan kahvit keittää vielä nokkapannussa rantanuotiolla, mutta espressoon tarvitaan asialliset värmeet.

Kahvi-kirja antaa hyviä neuvoja kahvijuomien valmistamiseen sekä niiden höystämiseen maidolla tai alkoholijuomilla. Rasvaton maito ei sovin minkään kahvin kanssa – tästä voin olla ehdottomasti samaa mieltä kirjoittajien kanssa. Lisäisin itse vielä toisen ehdottomuuden: makea HYLA-maito ei sovi minkään kahvin kanssa, ainakaan, jos on tottunut nauttimaan kahvinsa ilman sokeria.

Jos olet ihmetellyt trendikuppiloiden kahvijuomien eroja, niin ne paljastuvat kirjassa: macchiato, con panna, americano, lungo, ristretto, cappuccino, latte…miten ne tehdään, minkälaisesta kahvista, millaisesta kupista nautittavaksi.

Isänpäiväksi voi vahvavatsaisen isän herättää miehevällä plöröllä kirjan ohjeen mukaan:

Miehen makuun

1. Keitä normaali kahvijuoma.

2. Kaada kahvikuppeihin plöräys Koskenkorvaa.

3. Kaada kahvi päälle, jotta Koskenkorva ja kahvi sekoittuvat

Italian plörö

Italialaisten oma plörö on nimeltään espresso corretto. Ainoa oikea corretto tehdään lisäämällä espressoon vähän grappaa, minkä jälkeen juoma nautitaan espressokupista. Corretto on härmäläisestä näkökulmasta katsottuna pienehkö hömpsy, jonka valmistaminen on suhteettoman työlästä. Yksi suomalainen plörö vastaa volyymiltään viittä correttoa.

 

.