Tuomas Kirjonen eli Tumppi alias Kasmir on saanut nimikkokirjan. Erkka Mykkäsen kirjoittama Annoskateus (reseptit Tuomas Kirjonen, kuvat Janita Autio, Agency Leroy, Julius Konttinen, Jussi Hautala ja Julia Janhonen, WSOY 2018) kurkistaa Kasmirina tunnetuksi tulleen karakalliolaissällin elämään ja  intohimon kohteisiin: ruokaan ja musiikkiin. Tässä kirjassa ei pönötetä ja hifistellä, ruokaa tehdään rakkaudella ja reseptit on kirjoitettu rennolla ranteella, lukijan odotetaan hoksaavan joitain perusasioita ihan itse. Jos paistetaan pannulla, niin silloin tarvitaan todennäköisesti öljyä, vaikka sitä ei reseptiin ole kirjoitettu. Tai sitten ei, mutta ei se ole niin nokonuukaa.

Makeista herkuista löysin yhden oman lapsuuden herkuista aivan uudella nimellä. Hugo-vaarini piti mehiläisiä Pitäjänmäellä rintamiestalonsa puutarhassa usean pesän verran. Kun syyskesällä hunajat lingottiin kellarissa, herkuteltiin siitä heti tuoreeltaan. Elannon ranskiksen päälle voideltiin voita ja valutettiin tuoretta hunajaa päälle.

Enää ei saa Elannon ranskista, on tyydyttävä kotona leivottuun uunituoreeseen leipään, kaupan ranskanleivät ovat ylinostatettua höttöä, joita on kuskattu rekalle halki Suomenmaan. Tässä on  Kasmirin versio:

”Kanadalaiset ritarit eli tuoreen leivän ylistys

Siltasessa kanadalainen kollegani Melisha kertoi, kuinka hänellä oli kotimaassaan tapana syödä tuoretta leipää voin ja hunajan kanssa. Röyhkeä välipala, mutta älyttömän hyvä. Melishan vinkin jälkeen oon kutsunut näitä kanadalaisiksi ritareiksi.

Vaaleaa leipää

voita

hunajaa

Ota viipale tuoretta leipää, voitele voilla ja valuta päälle hunajaa.”

Katuruokaosastolta on kirjaan otettu ennakkoluulottomasti raaka-aineita yhdisteleviä kokonaisuuksia. Kokeilimme porkkanarieskoista tehtyjä vegetacoja, jotka toimivat salaatin kanssa kokonaisena ateriana. Karpaloita ei mökiltä löytynyt, ne korvasimme chilikastikkeella. Hyvää ja terveellistä, ei mitään roskaruokaa!

”Vegetacot ja karpalosalsa, neljälle

1 dl kvinoaa

1/2 isoa bataattia tai 1 pieni

1 solovalkosipuli

1 ruukku korianteria

1/2 limetin mehu + lisää viimeistelyyn

1/3 punaista chiliä

1/2 tl suolaa

porkkanarieskaa tai muuta rieskaa

1 prk ranskankermaa

1 kevätsipuli varsi

1 limetin mehu

valkoista cheddarjuustoa

Karpalosalsa

200 g pakastekarpaloita

2,5 rkl sokeria

tuoretta korianteria

1/2 limetin mehu

1. Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Valmista karpalosalsa. Paista pakastekarpaloita pannulla ja lisää sokeri. Hienonna puolet korianterin lehdistä ja lisää salsaan. Lisää vielä limetin mehu.

3. Kuori bataatti ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonnan valkosipuli. Paista bataattikuutiot pannussa kypsiksi. Lisää valkosipuli pannuun, kun bataatti alkaa olla kypsää. Hienonna korianterin varret, lisää ne pannuun ja paista hetki. Lisää limetin mehu. Poista chilistä siemenet, hienonna ja lisää pannuun. Lisää joukkoon vielä kvinoa ja mausta suolalla.

4 Kokoa tacot: täytä rieskat kvinoa-bataattiseoksella ja valuta päälle karpalosalsaa ja hieman ranskankermaa. Silppua koristeeksi kevätsipulia ja korianterinlehtiä. Purista tacoille vielä limetin mehua ja raasta päälle cheddaria.”