Pieni purkillinen tiukkaa tavaraa!

Pieni purkillinen tiukkaa tavaraa!

Hyvä kastike on kuin aforismi, tiivistetyssä muodossa asian olennainen ydin. Pestossa on tiivistyvät Italian keittiön perusaromit: tuore basilika, oliiviöljy, valkosipuli. Olen tehnyt pestoa lukuiset kerrat, vähitellen jättäen pois epäolennaisuuksia. Cashew-pähkinöistä syntyy samettinen kastike, ne jauhaantuvat hyvin tehosekoittimessa. Lopputuloksena on vegaaneillekin sopiva pesto, jota eivät ehkä italialaisen keittiön ortodoksit pestoksi tunnusta. Juuston rakastaja voi raastaa pecorinoa pestopastan päälle.

Pähkinä-basilika-pesto

2 l basilikan lehtiä

5 dl cashew-pähkinöitä

3-4 dl oliiviöljyä

6 mehevää valkosipulinkynttä

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria

1/2 tl tabascoa

Lado kaikki aineet tehosekoittimeen, aja tasaiseksi kastikkeeksi. Kastike on hyvin riittoisaa, reilu ruokalusikallinen ruokailijaa kohden on riittävästi. Kastiketta voi hieman ohentaa tilkkasella pastan keitinvettä. Säilytä pesto pakastimessa, sen voi kätevästi pakastaa annospaloiksi silikonisessa leivosvuoassa, jäätyneet mötikät voi pakata rasiaan tai pussiin ja ottaa käyttöön tarpeellisen määrän. Jääkaapissa kastike säilyy hyvänä noin viikon.