Ei ollut ennen paremmin kuin nyt. En kaipaa käsin vispattuja kakkutaikinoita ja vispipuuroja, rakot niiden valmistuksesta jäi käsiin. 18-vuotiaana sain ensimmäisen sähkövispilän, Bamix sauvasekoitin hankittiin pian sen jälkeen esikoisen soseita varten. Niillä pärjäsin lähes tälle vuosituhannelle.

Oikeat koneet oikeissa paikoissa tekevät ruokahommistakin mukavampia ja joutuisampia. Mitä enemmän teen vegaaniruokia, sitä enemmän olen oppinut arvostamaan tehokasta blenderiä. Osa konwista on hyytynyt ensimmäisen kalamureketaikinan valmistuksessa, pähkinöistä ei valitettavasti markettien halvoilla laitteilla ole tullut haluttua lopputulosta. En vaan raaskinut koskaan sijoittaa keittiön työkoneisiin isoja summia.

Joululahjaksi ostin itselleni blenderien ykkösenä pidetyn Vitamixin. Se on tehokas ja nopea: aamu-smoothie valmistuu sillä puolessa minuutissa, tuplaamalla ajan jauhaantuvat mustaherukan siemenetkin hienoksi. Mielenkiintoisia voileipätahnoja voi valmistaa itse pähkinöistä ja pavuista.

Mökille en raaskinut toista Vitamixia hankkia, hintaa sillä on lähes 650 euroa. Päädyin lukuisista hyvistä käyttäjäkokemuksista luettuani hankkimaan Rawmix-blenrin mökkikoneeksi, hintaa silläkin on 299 euroa, mutta Vitamixiin verrattuna se on edullinen. Laite on korkeampi, se ei mahdu keittiön alakaappien alle, mutta sille järjestyi sopiva tila työpöydällä. Kokemukseni on, että vain näkyvillä ja heti käytettävissä olevia koneita tulee käytettyä.

Rawmix jauhaa hedelmät ja pähkinät yhtä tehokkaasti kuin Vitamix, se tuntuu jopa hieman hiljaisemmalta kuin verrokkinsa. Smoothien lisäksi olen tehnyt sillä vegaanista ”juustokakkua”, jossa on erityisen suositeltavaa saada pähkinät jauhettua ihan sileäksi.

Mangojuustokakku, vegaaninen

pohja:

3 dl kaurahiutaleita

10 kivetöntä taatelia

70 g kasvismargariinia

1 rkl vaniljasokeria

Täyte:

3 dl cashewpähkinöitä (liota vedessä vähintään 4 tuntia)

20 kivetöntä taatelia

200 g pakastettuja mangokuutioita

2 dl soijamaitoa

1/2 dl maissitärkkelystä

1 rkl vaniljasokeria (+sokeria)

Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle niin, että  liepeet jäävät reunan ulkopuolelle.

Jauha pohjan ainekset blenderillä tasaiseksi, vähän rouheisuutta voi jäädä rakenteeseen. Painele taikina vuoan pohjalle leivinpaperin päälle. Kypsennä uunissa 15 min.

Pane täytteen aineet blenderiin, pähkinät alimmaiseksi. Jauha hyvin tasaiseksi massaksi, painele massaa laitteen mukana tulleella sauvalla alas, että saat kaikki sattumat jauhettua. Lisää sokeria, jos kaipaat enemmän makeutta. Mangon sijaan voi käyttää kotimaisia marjoja.

Kaada täyte kuuman pohjan päälle ja kypsennä 175 asteessa 10 min. Pane uuni pois päältä ja anna kakun kypsyä jälkilämmöllä vielä 15 min. Tarjoa jääkaappikylmänä esimerkiksi kevyesti sokeroidun  mansikkatuoresoseen kanssa.