Tilliä ja salaattia kukkaruukussa, kesäkeittiön perusvihreät!

Kiinalaisen viisauden mukaan ei mikään muu maailmassa ole tärkeää kuin puutarhanhoito. Onneksi viljeleminen ei vaadi isoja tiluksia, pienimuotoisesti se on mahdollista vaikka tiskikaapissa lasipurkissa. Pienimmässäkin siemenessä on kaikki kasvin uuteen elämään tarvittava, ympäristöstä täytyy vain löytyä sopivassa suhteessa kosteutta, ravinteita ja valoa. Siemeniä idätettäessä tai versoja kasvatettaessa ei tarvita muuta kuin kosteutta ja hieman valoa.

Idut kasvavat jo muutamassa päivässä: liota siemeniä muutama tunti purkissa, sen jälkeen pidä siemenet kosteina huuhtelemalla niitä päivittäin muutamaan kertaan. Kätevintä on pingottaa harsokangas kumilenkillä lasipurkin kanneksi, se toimii samalla siivilänä. Purkki jätetään tiskikaappiin alassuin valumaan huuhteluiden välillä. Kun idut ovat näkyvissä, voit siirtää purkin valoon, niin idut vihertyvät ja tuottavat lisää ravinteita itseensä. Idätetyt pavut ja herneet on kiehautettava ennen nauttimista.

Lapsille omien herneenversojen kasvattaminen on jännittävä seikkailu: pienestä kuivasta herneestä kasvaa parissa viikossa verso, jonka voi pistellä poskeensa. Itse kasvatetut kasvikset, versot ja idut uppoavat nirsoimmallekin, maistaminen on osa ikkunaviljelyn seikkailua. Yrttien ja salaatin viljely kukkaruukussa ikkunalaudalla tai parvekkeella on yksinkertaita: multaa ruukkuun, siemenet pussin ohjeen mukaan multaan. Sen jälkeen tarvitaan vain tasaista kosteutta ja valoa. Esimerkiksi tilliä ja salaattia voi kylvää useaan kertaan kesän aikana.

Ruukkuviljelyyn löytyy hyviä opaskirjoja. Parhaasta päästä on Varpu Tavin Villiinny kaupunkiviljelijäksi. Lähiruokaa tosi läheltä (Gummerus 2013). Tavi opastaa alkeista lähtien viljelyn perusasiat. Pitkästä aikaa pistin itsekin herneenversoja kasvamaan, ne pääsevät Sarkkisen Hannan Norppakuppilaan ravintolapäivänä annosten koristeeksi. Herneenversot voi syödä aivan sellaisinaan. Tässä ohjeet lyhyesti herneenversojen kasvattamiseen, samalla periaattella kasvatat versoja vaikkapa auringonkukansiemenistä tai vesikrassista:

Läpinäkyvässä astiassa näkyvät alaspäin kasvavat juuret ja ylös kohoava verso – kasvi kasvaa aina oikeaan suuntaan eli valoa kohti.

Herneenversot

Liota haluamasi määrä herneitä vedessä yön yli huoneenlämmössä. Pane laakealle vadille parin-kolmen sentin kerron multaa, kostuta se kunnolla. Ripottele herneet mullan päälle, peitä astia itämisen ajaksi muovikelmulla. Kun versot alkavat nostaa varsiaan, poista muovi. Pidä multa tasaisen kosteana esimerkiksi suihkupullolla suihkuttamalla. Liika märkyys saa siemenet pilaantumaan. Versot ovat syöntikelpoisia parissa-kolmessa viikossa. Jos leikkaat verson alimpien lehtien yläpuolelta, jatkaa verso kasvamistaan.