Maito ja kanamuna ovat yleisimpiä ruoka-aineallergioiden aiheuttajia lapsilla. Tämä on ollut ruokatoimittaja Emmi-Liia Sjöholmin yhtenä motiivina, kun hän on tehnyt kirjan välttäen tyystin maitotuotteita, munia ja gluteenia. Hän alkoi saada ystäviltään reseptikyselyitä milloin minkäkin allergian vuoksi ja kokosi ohjeet lopulta kirjaksi. Haasteellista on saada kaikki vältettävät raaka-aineet pysymään poissa kaikista kirjan ohjeista. Muita eläinkunnan tuotteita ohjeissa kyllä käytetään, mutta mukana on monta vegaanihaasteeseen sopivaa ohjetta.

Koko perheen kattaus – 31 x 3 tapaa tehdä ruokaa ilman gluteenia, maitoa ja kananmunia (Atena, 2016) on sisällöltään hipsterimäinen: proteiinipannareita, energiapatukoita, galetteja, risottoa, hilemehuja ja drinkkejä. Paria kuvaa lukuuniottamatta tekijä vastaa myös kirjan valokuvista, jotka ovat minun makuuni turhan tummasävyisiä, lähes synkkiä.

Silmäänpistävää ohjeissa on mausteiden vähäinen käyttö. Sitä voisi perustella lasten herkällä makumaailmalla, mutta edes jälkiruokiin ei käytetä mausteista lempeintä eli vaniljaa. Mausteita voi onneksi jokainen lisätä makunsa mukaan!

Osa ohjeista on jäänyt ehkä oikolukematta, esimerkiksi neljän hengen annoksesta tomaattikeittoa syntyy soppaa jaettavaksi vain reilun desin  verran ruokailijaa kohti. Osa pääruoista on niin vähäenergisiä, että en niitä ainoana ruokalajina tarjoaisi ainakaan normaalipainoisille lapsille, esimerkiksi tomaattipastassa pastaa näyttelee suikaloitu kesäkurpitsa.

Ehkä suurin ilo ohjeista on juurikin ruoka-aineallergioiden kanssa painiskeleville perheille. Keliaakikot löytävät niin ikään uusia ideoita gluteenittomaan ruoanlaittoon.

Mielenkiintoisimmasta päästä ovat erilaiset pannukakkujen ohjeet, jotka sopivat vegaanihaasteen ruokavalioonkin. raaka-aineet ovat erinomaisen ravintopitoisia, eivät ensinnäkään tyhjiä kaloreita. Tässä perusohje kokeiltavaksi:

Pannareiden perusohje, 4 pientä pannukakkua

2 dl valkoisia tölkkipapuja

2 dl kaurahiutaleita

2 rkl vaahterasiirappia

öljyä paistamiseen

Sekoita kaikki ainekset keskenään blenderissä kiinteäksi taikinaksi. Paista pari ruokalusikallista kerrallaan pieniksi pannukakuiksi. Tarjoile esimerkiksi marjojen, vaahterasiirapin ja vaahtoutuvan soijakerman kanssa.