Juhannuksena ei ole pakko syödä nuotiomakkaraa, ellei välttämättä halua. Mikäli ilmat tästä lämpenevät, on kevyt salaattiateria hyvä vaihtoehto. Ruokaisan kalasalaatin voi tehdä etukäteen jääkaappiin maustumaan, basilikatomaatit ja sinappimuikut valmistuvat uunissa yhdellä kertaa. Lisäksi ei tarvita kuin hyvää leipää ja mieluisat juhannusjuomat. Kokonaisuus on rakennettu sellaiseksi, että se hellii myös sydäntä ksviöljyillä ja kalan rasvoilla, ilman kovia rasvoja. Gluteenittomana se sopii myös keliaakikoille.

Sinappimuikut

600 g pieniä, perattuja muikkuja
Rypsiöljyä vuoan voiteluun
2,5 dl Ruoka 5 % kasvisrasvavalmistetta
3 rkl hyvää sinappia
2 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria

Voitele uunivuoka öljyllä, lado kalat sen pohjalle kauniisti. Sekoita täytteen ainekset ja kaada kalojen päälle. Kypsennä uunin keskiosassa 220 asteessa puolisen tuntia. Tarjoa kalat kuumina tai jäähdytettyinä.

Tonnikalasalaatti

2 dl riisiä
1 iso prk tonnikalaa öljyssä
Nippu ruohosipulia ja tilliä
1/2 sitruunan mehu
3 tomaattia tai 1 paprika kuutioina
1/2 tuore kurkku
1 jäävuorisalaatti tai keräsalaatti
Mustapippuria

Keitä riisi runsaassa, suolalla maustetussa vedessä kypsäksi, huuhtele siivilässä kylmällä vedellä. Pane riisi suureen kulhoon, lisää tonnikala öljyineen ja sekoita. Lisää sitruunanmehu ja sekoita. Jos teet salaatin etukäteen, tähän asti voit valmistaa jo edellisenä päivänä. Ennen tarjoilua lisää kuutioidut kasvitset, silputut yrtit sekä suikaloitu salaatti. Lisää mustapippuria myllystä makusi mukaan.

Basilikatomaatit
4 suurta tomaattia
Ruukullinen basilikaa
2 valkosipulinkynttä karkeaksi silputtuna
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 dl jauhettua mantelia
3/4 dl oliiviöljyä

Leikkaa tomaatit kahtia, joko suoraan tai kukkasiksi kuten kuvassa: leikkaa terävällä pikkuveitsellä sahalaita, tomaatin sivulta keskipisteeseen.

Lado muut aineet korkeaan kapeaan astiaan, hurauta sauvasekoittajalla tahnaksi. Jaa tahna tomaattien päälle. Paista uunissa 220 asteessa noin 20 minuuttia.