Takana on tiukka työrupeama, jonka onnelliseksi päätökseksi Oulu valittiin vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Nyt ehtii hankejohtaja taas kirjoittamaan ruokajuttujakin! Oulun kulttuuripääkaupunkivuoteen sisältyy ohjelmakokonaisuus nimeltään Arktinen ruokalaboratorio. Tuomme sillä esiin laajan toteutusalueen upeaa ruokakulttuuria ja mahtavia raaka-aineita. Oulun kumppaneina kulttuuripääkaupunkivuodessa on 32 muuta pohjoisen Suomen kuntaa, Venäjän rajalta Ruotsin rajalle. Asiasta kiinnostuneet löytävät lisätietoja Oulu2026-sivuilta. Arktisen ruokalaboratorion juttuja kirjoittelen varmasti tännekin.

Tein salaatin, josta saa kätevästi myös vegaanisen version. Olisin ropsauttanut siihen mukaan myös suolapähkinöitä, mutta niitäpä ei mökiltä löytynyt. Mennään siis ilman tällä kertaa!

Hedelmäinen salaatti, neljä annosta

kerä vihreää salaattia tai nuorta kaalia

pätkä purjon vihreää vartta

tuoretta minttua, jos pihalta tai ruukusta löytyy

puolikas vesimeloni

puolikas kurkku

1 punasipuli

10 keitettyä, kylmää uutta perunaa

2 nektariinia tai 1 omena

1 pkt tofua + soijakastiketta & chilikastiketta

1 pkt fetajuustoa

pieni purkillinen kalamataoliiveja

Pane tofu hetkeksi marinoitumaan: lorauta kannelliseen rasiaan muutama ruokalusikallinen soijakastiketta ja kunnon loraus makeaa chilikastiketta, sekoita keskenään. Kuutioi tofu ja pane palat rasiaan. Laita kansi päälle ja käännä rasiaa muutaman kerran. Jätä maustumaan salaatin valmistamisen ajaksi.

Jaa revitty salaatti neljälle isolle syvälle lautaselle tai kulhoihin. Pilko vesimeloni ja kurkku haarukkapaloiksi. Silppua purjosipuli ja minttu. Sekoita kaikki lautasilla.

Paloittele perunat ja nektariinit, viipaloi punasipuli, ripottele ainekset annoksien päälle. Jaa valutetut oliivit lautasille.

Kuutioi feta. Riippuen ruokailijoiden ruokatoiveista, jaa feta ja tofu kaikkien annosten kesken tai tee kaksi vegaanista ja kaksi sekaanista salaattiannosta. Jos kaikki ruokailijat ovat vegaaneita, käytä kaksi paketillista tofua. Sekaaneille tekee ihan hyvää korvata osa juustosta rasvattomalla ja vähäsuolaisella tofulla.

Tarjoa salaatin kanssa hyvää kokojyväleipää ja raikasta vettä.  Ihana hellekelin ateria! Vesimelonin ohella voit käyttää salaattiin juuri nyt parhaimmillaan olevia mansikoita. Ne alkavat jopa Paltamossa kypsyä kovaa vauhtia.