Murupiiras on muuntautumiskykyinen klassikko. Sen täytteeksi sopivat niin marjat kuin kuutioidut hedelmät ja raparperit. Keitin mansikkasadon viimeisiä marjoja raparperin kanssa hilloksi, loput raparperit päätin leipoa piiraaksi. Odotan jo kovasti mökkipuutarhan karviaisten ja herukoiden kypsymistä, niiden hapokkuus sopii oivallisesti muruseoksen makeuden alle.

Piiraan voi valmistaa vegaanisena käyttämällä taikinassa soijajugurttia munien sijaan.

Raparperimurupiiras

Pohja:

125 g leivontamargariinia

1,5 dl sokeria

2 munaa tai 1 dl soijajugurttia

2,5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

Täyte: 5 dl raparperia viipaleina

Muruseos pinnalle:

1/2 dl sulatettua margariinia

1 dl jauhettua saksanpähkinää tai mantelia

1/2 dl vehnäjauhoja

3/4 dl sokeria

Pane uuni lämpenemään 175 asteeseen. Leikkaa irtopohjaisen piirakkavuoan pohjalle hieman sen laidoille ulottuva leivinpaperipyörylä. Voitele vuoan reunat margariinilla.

Sekoita kulhossa kuivat aineet. Nypi margariini murumaiseksi seokseksi. Lisää munat tai soijajugurtti, sekoita tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina vuoan pohjalle, ripottele raparperinpalat taikinan pinnalle.

Sekoita muruseoksen ainekset sekaisin, tiputtele seoksesta teelusikalla tasaisesti pieniä kekoja raparperinpalojen päälle.

Kypsennä piirasta 175 asteen lämmössä, uunin alimmalla tasolla ritilän päällä noin 40 minuutin ajan. Anna piirakan jäähtyä, ennen kun sen irrottamista vuoasta. Piiraan kanssa maistuu pehmennyt vaniljajäätelö tai vaniljalla maustettu soijajugurtti.