O-konomiyakia riisin, salaatin ja tempuroitujen kasvisten kanssa, lusikoissa inkivääriä ja soosua.

Uusi kaali on ihana raaka-aine. Se maistuu raikkaalta tuoresalaateissa, lyö laudalta vetkut ruukkusalaatit. Japanissa kaalista valmistetaan herkullisia lettusia – o-konomiyaki on suosittua pikaruokaa etenkin Osakassa ja Hiroshimassa. Alkujaan se oli pula-ajan ruokaa, sen nimi viittaa siihen, että lettuun voi panna mitä mieli tekee. Perusraaka-aineet ovat vehnäjauhoista, dashi-liemestä ja munasta tehty taikina sekä kaali ja kevätsipuli. Lisämakua antamaan voi pannulle heittää kaikkea pekonista mausteisiin makkaroihin ja mereneläviin. Minä käytin mustekalarenkaita ja lisäsin mukaan myös nuudeleita. Olennainen osa annosta on soosu, joka muistuttaa HP-kastiketta. Tässä ohjeet o-konomiyakiin ja soosuun Mika Pölkin ja Heikki Valkaman Umami-kirjasta (Teos 2009)

O-konimiyaki neljälle

4 dl vehnäjauhoja

4 dl dashi-lientä (tai vettä ja 2 tl suolaa)

4 kananmunaa

nippu kevätsipulia

puolikas nuori kaali

(pari annospakettia keitettyjä nuudeleita)

16 mustekalarengasta

Sekoita jauhot, liemi ja munat taikinaksi. Suikaloi kaali ja sipulit, lisää ne ja halutessasi nuudelit taikinaan. Paista pannulla neljä paksua lettua öljyssä pannulla: loraus öljyä, mustekalarenkaat pohjalle, taikinaa päälle, käännä lettu taikinan hyydyttyä. Paista molemmilta puolilta kauniin ruskeiksi.

Soosu

1 dl ketsuppia

1/2 dk worchestershire-kastiketta

1/2 dl sakea

1 tl inkivääriä (käytin palan tuoretta raastettuna)

1 tl valkosipulia (käytin yhden raastetun kynnen)

1/4 dl sokeria

1/4 dl miriniä

Mittaa ainekset kattilaan, keitä noin 25 minuuttia heikolla lämmöllä, älä anna kiehua.